Την άρση μίας σειράς περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής:

  • Από τις 14 Ιουνίου, επαναλειτουργούν οι πρακτικές ασκήσεις και τα εργαστήρια των φοιτητών.
  • Από τις 12 Ιουνίου, παρατείνεται κατά μία ώρα η ελεύθερη κυκλοφορία (έως τη 1.30 π.μ.), ενώ οι περιορισμοί σταματούν από την 1η Ιουλίου.
  • Από τις 12 Ιουνίου, επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, για τους καθήμενους. Σε περίπτωση παράβασης, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται η άδεια για 15 μέρες.
  • Από τις 12 Ιουνίου, επαναλειτουργεί η εστίαση σε αεριζόμενες στοές, με δύο διόδους.
  • Από τις 12 Ιουνίου, αυξάνεται η πληρότητα στα θεάματα: από 50% στο 75% για όσους χώρους έχουν έως 1.000 θέσεις, στο 70% για όσους χωρούν 5.000 άτομα, στο 65% για όσους έχουν χωρητικότητα 15.000 ατόμων, ενώ για όσους έχουν πάνω από 15.000 θέσεις, η μέγιστη πληρότητα θα είναι 10.000 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.
  • Από την 1η Ιουλίου, αυξάνεται η συμμετοχή σε catering από 100, σε 300 άτομα.
  • Οι εμποροπανηγύρεις θα επαναλειτουργήσουν σε Περιφερειακές Ενότητες με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων άνω του 50%.

Εμβόλια

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως "ανοίγουν" σήμερα 420.300 καινούργια ραντεβού για τους συμπολίτες μας με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson.

Πιο αναλυτικά, τα 240.000 ραντεβού αφορούν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τα 96.300 το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τα 84.000 το εμβόλιο της Moderna. Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική, όσο και τη νησιωτική Ελλάδα.

Από την Πέμπτη, 10 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα, ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25 - 29 ετών να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή αυτή ομάδα.

Στο τέλος του Ιουνίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Ο εμβολιασμός τους θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών και το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα