Πρόγραμμα για το εργασιακό στρες των υγειονομικών, υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, με πόρους από το ΕΣΠΑ.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, η δράση ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια και είναι ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται και την ανάπτυξη πρότυπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση.
  • Η ανάδειξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για τη ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση, εξάσκηση, αποκατάσταση και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο.
  • Η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για την βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγείας, τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων.
  • Η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής ή μη των παραπάνω παρεμβάσεων.

"Είναι εμφανές σε όλους ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, έχουν υποστεί και την πολύ πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 15 - 16 μήνες σε μία ασταμάτητη προσπάθεια", είπε ο υπουργός Υγείας.

Στρες

Τόνισε πως οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν "στο κόκκινο", πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο burnout.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών στους οποίους το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση, κυνισμό, χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ και οι εντατικολόγοι.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχθεί εν μέσω της πανδημίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα