Πυρετώδεις προετοιμασίες αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενόψει του ραντεβού που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το μεσημέρι, ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και παράγοντες του Υπουργείου Υγείας με θέμα το ποιος θα είναι αρμόδιος στη διάθεση των self test από 1η Ιουλίου. 

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα είναι από την πλευρά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο πρόεδρος Α. Βαλτάς, ο γενικός γραμματέας Μ. Ζήκας και το μέλος Κ. Κούβαρης, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης ακούγεται το όνομα του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κα. Θ. Καρποδίνη ενώ φημολογείται και η παρουσία παράγοντα από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Κατά πληροφορίες, αν και οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συνδράμουν στον εθνικό αγώνα, η ανοργανωσιά, ο μη προγραμματισμός, τα προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα και κυρίως οι ανακοινώσεις κυβερνητικών παραγόντων που αναιρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το έργο του βασικά αρμόδιου για τη διακίνηση των φαρμάκων και των Ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, του ΕΟΦ, αλλά και το έργο ενός ολόκληρου επιστημονικού κλάδου, δυναμιτίζουν το κλίμα και εν τέλει εξανεμίζουν την όποια προσπάθεια. 

Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ορίζει ότι για τη διάθεση των in vitro διαγνωστικών -ανήκουν στην κατηγορία των αναλωσίμων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης- είναι μόνο τα φαρμακεία, το οποίο επιβεβαίωσε με πρόσφατη ανακοίνωσή του και ο ΕΟΦ, όταν υπήρξε διαρροή ότι πιθανότατα στους διακινητές να συμπεριληφθούν και τα σούπερ μάρκετ. 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία, έχουν διατεθεί 26 εκατ. τεμάχια από 9.200 φαρμακεία (καθώς αρκετά δεν θέλησαν να αναλάβουν αυτό το έργο) ενώ το αντίτιμο που ορίστηκε στα τέλη Μαΐου για κάθε ένα τεστ που διατίθεται είναι 22 λεπτά συν ΦΠΑ.

Μολονότι κανείς δεν μπορεί να υποθέσει την έκβαση της συγκεκριμένης συνάντησης, στελέχη από τον κλάδο των φαρμακοποιών τονίζουν ότι η μείωση των δικαιούχων από τη μία σε συνδυασμό με την  επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου με σαφή χρονικό προσδιορισμό εφαρμογής της συνεργασίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία θετική κατάληξη. Όπως λέγεται αυτή τη στιγμή, μολονότι το θεσμικό πλαίσιο έχει λήξει από 8/6/2021, οι φαρμακοποιοί ανέλαβαν από μόνοι τους να διαθέσουν μαζικά τα τεστ στους δικαιούχους, έτσι ώστε να είναι πλήρως καλυμμένοι μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου. Αρα, τονίζουν οι πηγές μας, εκτός από το σαφές χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ορίζει το πλαίσιο θα πρέπει να υπάρχει και μία ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας για τα διαθέσιμα τεστ και ένας προγραμματισμός για τη μαζική προμήθειά τους, καθώς πλησιάζουν οι άδειες του καλοκαιριού και άρα δεν θα υπάρχει η συνηθισμένη κανονικότητα.