Λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τους φαρμακοποιούς, η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε την απόφασή της για διάθεση των self tests και από άλλα καταστήματα.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα, αφήνεται σαφώς να εννοηθεί πως τα τεστ μπορούν να διανέμονται από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων.

Στην απόφαση, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shops, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων, θα μπορεί να παρίσταται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα:

"Δεν προσμετράται π πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή", διευκρινίζεται στην ίδια παράγραφο.

Για το θέμα διάθεσης των self tests υπάρχει τριβή μεταξύ Κυβέρνησης και φαρμακοποιών, με τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης να έχουν ήδη διακόψει τη διάθεση.

Οι δύο πλευρές, ωστόσο, βρίσκονται σε επικοινωνία και δεν αποκλείεται το θέμα τελικά να ρυθμιστεί. Από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) έχει γίνει σαφές πως η συμφωνία ισχύει μέχρι τις 19 του μήνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απέστειλε χθες επιστολή στον ΠΦΣ, με την οποία καλεί το προεδρείο του Συλλόγου σε συνάντηση την προσεχή Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, με θέμα την "ενίσχυση της συνεργασίας όσων αφορά τη διάθεση των self tests προς τους πολίτες από τα φαρμακεία".

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια