Πτωτικές τάσεις σε Ιωάννινα και Αττική και σταθεροποιητικές στις περισσότερες άλλες πόλεις, καταγράφηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων.

Αυτό προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση με βάση τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο, την εβδομάδα από 7 έως 13 Ιουνίου, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 6 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Δίκτυο.

Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-66%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-47%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στην Ξάνθη (-19%).

Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Βόλο (+14%) και στη Λάρισα (+20%).

Αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ μείωση καταγράφηκε στο Ρέθυμνο.

Οι μεταβολές αυτές όμως δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων και των χαμηλών τιμών του ιικού φορτίου. Στην Πάτρα, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου. 

Ποσοστιαία μεταβολή του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΠΟΛΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
Αττική -47%
Θεσσαλονίκη -27%
Λάρισα +20%
Βόλος +14%
Ηράκλειο Κρήτης Μη αξιολογήσιμη αύξηση
Χανιά Μη αξιολογήσιμη αύξηση
Ρέθυμνο Μη αξιολογήσιμη αύξηση
Πάτρα Πολύ χαμηλό φορτίο
Ξάνθη -19%
Αλεξανδρούπολη -
Ιωάννινα -66%

 

Πηγές:
ΕΟΔΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο