H κινέζα ιολόγος, Shi Zhengli, βρίσκεται το κέντρο των συζητήσεων για το αν ο Sars-CoV-2 προέρχεται από εργαστήριο. Σε συνέντευξή της αποκρούει πεισματικά και έντονα τις κατηγορίες.

H φημισμένη επιστήμονας του ερευνητικού εργαστηρίου στην πόλη Wuhan διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά την θεωρία ότι η αιτία του κορωνοϊού οφείλεται σε εργαστηριακό ατύχημα. Είναι πραγματικά αινιγματικό είπε σε συνέντευξή της στην "New York Times" πως ο κόσμος έφτασε στο σημείο να λασπολογεί κατά ενός αθώου επιστήμονα.

Ήδη πριν από το ξεκίνημα της πανδημίας ξεπήδησε η θεωρία ότι ο ιός  διέφυγε από εργαστήριο της Wuhan μολονότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό. Ως πιθανότερη οδός θεωρείται η μετάδοση από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω μέχρι τώρα ενός άγνωστου ζωικού ενδιάμεσου ξενιστή. Όμως και αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι σίγουρο.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ και οι οπαδοί του δεν περιορίζονται μόνο στην περίπτωση του εργαστηριακού ατυχήματος αλλά κατηγορούν συνολικά την Κίνα. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τον Μάιο προκαταρκτική εξέταση από τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι εξαγγελλόμενες έρευνες όπως και το δημοσίευμα της "Wall Street Journal", σύμφωνα με το οποίο τρεις ερευνητές του κινέζικου Ινστιτούτου το 2019 νόσησαν μετά την επίσκεψή τους σε μια σπηλιά με νυχτερίδες, έδωσαν νέα πνοή και ώθηση στην προαναφερθείσα θεωρία.

Η κινέζα ιολόγος είπε πάντως ότι δεν γνωρίζει κανένα περιστατικό νόσησης σε ερευνητές από το Ινστιτούτο της. Και οι κινέζικες αρχές από την πλευρά τους διαψεύδουν κατηγορηματικά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Εν τω μεταξύ όμως πολλοί ειδικοί εκφράζονται πλέον ανοικτά πλέον υπέρ της θεωρίας περί εργαστηριακού ατυχήματος. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις για ένα τέτοιο σενάριο, εντούτοις 18 ερευνητές αξιώνουν με επιστολή τους στο εξιδικευμένο περιοδικό "Science" μία ενδελεχή και διαφανή έρευνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;