Η μετάλλαξη Δ του  κορωνοϊού αύξησε σημαντικά την αναλογία της σε νέες λοιμώξεις στην Γερμανία εντός μίας εβδομάδας. Με 6,2% την εβδομάδα μεταξύ 31 Μάϊου – 6 Ιουνίου παραμένει εντούτοις σχετικά σπάνια, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Robert Koch.

Την προηγούμενη εβδομάδα η αντίστοιχη αναλογία της μετάλλαξης Δ στις εξεταζόμενες περιπτώσεις ανήλθε στο 3,7%.

Το Ινστιτούτο Robert Koch αξιολογεί μία φορά την εβδομάδα την αναλογία των καταγεγραμμένων μεταλλάξεων του ιού, που διαβαθμίζονται ως ανησυχητικοί.

Με μία αναλογία της τάξης του 86%, η μετάλλαξη Α ήταν μακράν η μεγαλύτερη ποσοστιαία μετάλλαξη μεταξύ των επιμολύνσεων στους εξεταζόμενους την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι άλλες ανησυχητικές μεταλλάξεις Β και Γ είχαν δευτερεύοντα ρόλο.

Πάντως σύμφωνα με γερμανό ιολόγο, η σημαντική αύξηση κρουσμάτων της Δ μετάλλαξης δεν είναι ένδειξη για απειλητικό τέταρτο κύμα. Σύμφωνα με στοιχεία, η αναλογία της μετάλλαξης Δ στην Γερμανία είναι πάνω από το 10%. Αυτό είναι χαμηλό ποσοστό σε σύγκριση με την Μ. Βρετανία.

Τον Απρίλιο ανιχνεύθηκαν στην Μ. Βρετανία τα πρώτα κρούσματα με την εν λόγω μετάλλαξη που προέρχονταν σε μεγάλο μέρος τους από ταξιδιώτες από την Ινδία, που είχαν φτάσει στην χώρα πριν η βρετανική κυβέρνηση συμπεριλάβει στην κόκκινη λίστα με υποχρεωτική 10ήμερη καραντίνα όσους έρχονταν από την Ινδία.

Από τις αρχές Μαίου όταν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέταξαν και χαρακτήρισαν την μετάλλαξη Δ ως ιδιαίτερα ανησυχητική, αυτή είχε ήδη καταγραφεί στο 1/4 των κρουσμάτων.

Η επίπτωση 7 ημερών βρίσκεται την εποχή αυτή στην Μ. Βρετανία γύρω στο 70. Το προηγούμενο διάστημα παρέμενε για εβδομάδες στο 20. Οι επιπτώσεις αυξήθηκαν ραγδαία μολονότι ήδη περισσότερο από 57% των ενηλίκων στην χώρα έχουν εμβολιαστεί. Η βρετανική κυβέρνηση ανέβαλλε την σχεδιαζόμενη χαλάρωση για την Αγγλία και περιοχές της Σκωτίας για αρκετές εβδομάδες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;