Αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού ή πρόθεσης εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, καταγράφει η ετήσια έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την αξιολόγηση του συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εννέα στους 10 πολίτες άνω των 65 ετών και το 85,2% των 54-65 ετών δήλωσαν πως έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ερμηνεύοντας το συγκεκριμένο εύρημα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Νίτσας, το απέδωσε κυρίως στις ζοφερές συνέπειες της πανδημίας στην πόλη κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, όταν η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και πολλοί πολίτες χάθηκαν. "Στη Θεσσαλονίκη πάθαμε και μάθαμε. Ειλικρινά ελπίζω σε άλλες πόλεις που δεν έχουν πάθει, να μη χρειαστεί να πάθουν ώστε να εμβολιαστούν", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία "Τo The Point" σε σταθμισμένο δείγμα 1.128 πολιτών σε ολόκληρη την Π.Ε. Θεσσαλονίκης, καταγράφεται, επίσης, υψηλό ποσοστό συμφωνίας των πολιτών στην αναγκαιότητα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών. Το 68,6% των ερωτηθέντων απάντησαν καταφατικά στη συγκεκριμένη ερώτηση, ενώ ανάλογο ήταν και το ποσοστό των γιατρών - μελών του Συλλόγου σε παράλληλη έρευνα, σε 606 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Εμπιστοσύνη στο σύστημα, μείωση δυσαρέσκειας

Από την έρευνα προκύπτει πως στη διάρκεια των 16 μηνών της πανδημίας υπήρξε ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ανταπόκριση του συστήματος Υγείας, αλλά και μείωση της δυσαρέσκειάς τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.

Η σύγκριση των απαντήσεων στο διαχρονικό ερώτημα που τίθεται κάθε χρόνο αν οι προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, δείχνει πως ενώ τον Μάιο του 2017 έφτασε στο peak της δυσαρέσκειας (74%), το 2020 έπεσε στο 27,7% για να αυξηθεί φέτος στο 34,9%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα ποσοστό 51,1% των ερωτηθέντων δείχνει εμπιστοσύνη στην ανταπόκριση των υπηρεσιών Υγείας τα τελευταία δύο έτη, και ειδικά στους 16 μήνες της πανδημίας.

Ωστόσο, στην ερώτηση εάν σε αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες υγείας έχουν βελτιωθεί ή χειροτερεύσει, το 27,9% απαντά πως έχουν χειροτερεύσει, το 23,3% πως έχουν βελτιωθεί και το 44,2% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Οι περισσότεροι στους ιδιώτες γιατρούς

Τα ιδιωτικά ιατρεία είχαν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην περίοδο της πανδημίας σε σχέση με άλλες δομές Υγείας. Συγκεκριμένα τα προτίμησε το 58% των πολιτών, έναντι του 39,4% των νοσοκομείων 37,6% των συμβεβλημένων γιατρών (σ.σ. το ποσοστό μπορεί να αθροιστεί σε αυτό των ιδιωτών), το 11% σε ιδιωτικά πολυιατρεία – κλινικές και το 7,1% Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ.

Ένα ποσοστό 86,6% δήλωσε πως επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό σταθερά. Όπως είπε ο κ. Νίτσας, αυτό δείχνει την σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς, ενώ υποστήριξε πως αυτή η σχέση μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την αύξηση των εμβολιασμών. "Για αυτό, επί μήνες τώρα φωνάζουμε, από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, ότι πρέπει ο εμβολιασμός να περάσει και στα χέρια του ιδιώτη γιατρού. Η σταθερότητα στη σχέση γιατρού - ασθενή μπορεί να βοηθήσει να ανέβει το ποσοστό του εμβολιασμού", είπε.

Εμβολιασμοί

Στην ερώτηση αν έχουν εμβολιαστεί, το 62,1% απάντησε θετικά και το 37,9% αρνητικά. Η ηλικιακή ανάλυση, ωστόσο, δείχνει πως στις μικρές ηλικίες τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν ελάχιστα, επειδή στον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας (σ.σ. μέχρι τις 3 Ιουνίου), δεν είχαν ανοίξει οι συγκεκριμένες ηλικίες, ή δεν είχαν έρθει οι ημερομηνίες εμβολιασμού.

Στην ηλικιακή ομάδα 35-44 είχε εμβολιαστεί το 60,6% των ερωτηθέντων, στην ομάδα 45-54 το 75,8%, στους 55-64 το 85,2% και στους άνω των 65 το 90,6%.

Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ρωτήθηκαν γιατί. Το 78,3% απάντησε γιατί δεν έχει έρθει ακόμα η σειρά του. Σχεδόν 2 στους 10 (19,8%) πιστεύει πως δεν έχει ανάγκη το συγκεκριμένο εμβόλιο και το 0,9% δεν πιστεύει γενικά στα εμβόλια.

Ανησυχητικό είναι το ποσοστό 85,7% όσων δεν έκαναν το εμβόλιο από την κατηγορία 65+, οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι έχουν ανάγκη το εμβόλιο.

"Εδώ χρειάζεται να επικεντρωθεί η επόμενη καμπάνια, τόσο της κυβέρνησης, όσο και του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να πειστούν και αυτοί οι άνθρωποι", είπε ο κ. Νίτσας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε, παράλληλα, πως το 90% των γιατρών που συμμετείχαν στην παράλληλη έρευνα στα μέλη του συλλόγου, έχουν εμβολιαστεί και κάλεσε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να κάνουν το ίδιο.

Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία σήμερα όπως είπε δουλεύει με τα απομεινάρια προηγούμενων πολιτικών, χωρίς διασύνδεση μεταξύ τους και κυρίως με τα νοσοκομεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]