Νέα έρευνα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ανακάλυψε ότι η κατανάλωση συμπυκνωμένης ποσότητας σοκολάτας σε ένα στενό παράθυρο χρόνου το πρωί, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τον οργανισμό να κάψει λίπος και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.

Ο Frank A. J. L. Scheer, και η  Marta Garaulet, του Brigham and Women's Hospital, πραγματοποίησαν έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The FASEB Journal.

Η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος καθημερινά μπορεί να ακούγεται σαν συνταγή για αύξηση βάρους. Όμως, νέα έρευνα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ανακάλυψε ότι η κατανάλωση συμπυκνωμένης ποσότητας σοκολάτας σε στενό χρονικό περιθώριο το πρωί μπορεί ενδεχομένως να βοηθά τον οργανισμό να καίει λίπος και να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε 19 γυναίκες που κατανάλωναν είτε 100g σοκολάτα το πρωί (εντός μιας ώρας από την έγερση) είτε τη νύχτα (εντός μιας ώρας από την κατάκλιση). Συνέκριναν την αύξηση βάρους και άλλες μετρήσεις με τη μη κατανάλωση σοκολάτας.

Μεταξύ των γυναικών που μελετήθηκαν

  • Η πρωινή ή βραδινή πρόσληψη σοκολάτας δεν οδήγησε σε αύξηση  βάρους
  • Η πρωινή ή απογευματινή κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει την πείνα και την όρεξη, τη σύνθεση του μικροβιώματος και τον ύπνο
  • Μεγάλη πρόσληψη της πρωινές ώρες θα μπορούσε να συμβάλλει στο κάψιμο λίπους και στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα
  • Η σοκολάτα το απόγευμα/βράδυ άλλαζε την ανάπαυση του επόμενου πρωινού και το μεταβολισμό στην άσκηση

Ο Scheer δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι όχι μόνο το ‘’τι’’ αλλά και το ‘’πότε’’ τρώμε μπορεί να επηρεάσει σωματικούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στη ρύθμιση του βάρους.

Οι εθελόντριες δεν αύξησαν το βάρος τους παρά την αυξανόμενη πρόσληψη θερμίδων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σοκολάτα μείωσε την πρόσληψη ενέργειας σε ευθυγράμμιση με την παρατηρηθείσα μείωση της πείνας της όρεξης και της επιθυμίας σε γλυκά, κάτι που φάνηκε σε προηγούμενες έρευνες.

Πηγές:
The FASEB Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια