Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη ‘’βρίσκεται σε δύσκολη θέση’’, καθώς η παραλλαγή Delta εξαπλώνεται στην ήπειρο.

Η προειδοποίησή της ήρθε, όταν παράγοντες από τον χώρο της Υγείας στην ΕΕ δήλωσαν ότι η μετάλλαξη θα αντιπροσωπεύει το 90% των περιστατικών μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Εξάπλωση που θα μπορούσε να διαταράξει τα σχέδια άρσης των περιορισμών κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού.

Η παραλλαγή Alpha, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπληξε την Ευρώπη στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ η Delta, που τώρα κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται κατά 40% -60% πιο μεταδοτική.

Η Andrea Ammon, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), δήλωσε την Τετάρτη ότι η ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής Delta αναδεικνύει τη σημασία της επιτάχυνσης των εμβολιασμών στην Ευρώπη, καθώς "τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί  να μολύνει ακόμη και άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση των διαθέσιμων εμβολίων ".

Η Delta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, τώρα αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τις νέες μολύνσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπισή της;

Γαλλία

Παρόλο που τα περιστατικά στη Γαλλία έχουν πέσει, η Delta προκαλεί ανησυχία σε μια περιοχή στα νοτιοδυτικά της χώρας. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Jean Castex και ο υπουργός Υγείας της χώρας επισκέφθηκαν το Les Landes, όπου η παραλλαγή αντιπροσωπεύει το 70% των λοιμώξεων. Σε όλη τη Γαλλία, πιστεύεται ότι η μετάλλαξη βρίσκεται πίσω από το 10% των νέων κρουσμάτων.

Ο κ. Castex είπε ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία - ή περίπου το 30% του πληθυσμού - έχουν εμβολιαστεί πλήρως, τονίζοντας ωστόσο ότι ο αριθμός δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλός.

Οπως ο ίδιος τόνισε «Βλέπουμε ότι επηρεάζει άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή που είχαν κάνει μόνο μία δόση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ακόμη πιο γρήγοροι σε αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού». Παρόλο που οι περισσότεροι απαγορεύσεις έχουν καταργηθεί στη Γαλλία, η εξάπλωση της μετάλλαξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή των περιορισμών.

Ρωσία

Την Πέμπτη, η Ρωσία κατέγραψε περισσότερες από 20.000 νέες περιπτώσεις και 569 θανάτους, που είναι τα υψηλότερα ποσοστά από τον Ιανουάριο.

Στη Μόσχα - η οποία έχει δει τον υψηλότερο αριθμό καθημερινών θανάτων από την έναρξη της πανδημίας - η παραλλαγή Delta ευθύνεται για το 90% των νέων λοιμώξεων, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Παρόλο που η Ρωσία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξαν εμβόλιο, μόνο το 12,8% των Ρώσων έχει λάβει μία μόνο δόση και το 9,9% είχε εμβολιαστεί πλήρως έως τις 16 Ιουνίου.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για την περιοχή της Λισαβόνας, λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων. 

Η υπουργός Μαριάννα Βιίρα ντα Σίλβα δήλωσε την Πέμπτη ότι οι νέοι κανόνες είναι «μια απόπειρα περιορισμού» της Delta, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον το ήμισυ των νέων κρουσμάτων. 
Οι κανόνες περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιού το Σαββατοκύριακο για την περιοχή της Λισαβόνας, με τους κατοίκους να επιτρέπεται να φύγουν μόνο για απαραίτητα ταξίδια.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού της Πορτογαλίας είπε ότι η χώρα μπορεί να χάσει τον στόχο της να παρέχει τουλάχιστον μια πρώτη δόση στο 70% του πληθυσμού έως τις αρχές Αυγούστου εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις.

Εuro 2020

Ο Γερμανός επικεφαλής της Παγκόσμιας Ιατρικής Εταιρείας προέτρεψε τους ανθρώπους να μην ταξιδέψουν στο Λονδίνο για τους αγώνες Euro 2020 λόγω ανησυχιών σχετικά με την παραλλαγή Delta. 
Πριν από τον αγώνα της Γερμανίας με την Αγγλία στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη, ο Frank Ulrich Montgomery είπε ότι όσοι ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο "διατρέχουν τον κίνδυνο να μολυνθούν με την νέα μετάλλαξη".

"Θεωρώ ανεύθυνο ακόμη και για εμβολιασμένους ανθρώπους να ταξιδεύουν στο Λονδίνο σε αυτήν την κατάσταση", δήλωσε στο δίκτυο ειδήσεων της Γερμανίας RND.

Το γήπεδο στο Wembley θα επιτρέψει σε 60.000 οπαδούς να παρακολουθήσουν τους ημιτελικούς και τον τελικό του. Αυτό σημαίνει ότι το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 75% για αυτά τα παιχνίδια.

Αξιωματούχοι υγείας στη Δανία, στο μεταξύ, ζήτησαν από 4.000 οπαδούς να υποβληθούν σε τεστ αφού τρία άτομα που παρακολούθησαν τον αγώνα της Δανίας κατά του Βελγίου βρέθηκαν ότι έχουν μολυνθεί.

Πηγές: BBC