Έρευνα του University of Canterbury (UC) ανακάλυψε ότι  μείωση στα προβλήματα ύπνου των παιδιών με αυτισμό, βελτιώνει τη συμπεριφορά τους και την ευεξία των γονέων τους.

Η καθηγήτρια  Laurie McLay δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ ύπνου και αλλαγών συμπεριφοράς σε παιδιά είναι γνωστή αλλά λίγες είναι οι έρευνες που έχουν εξετάσει αν η ενίσχυση της ποιότητας και ποσότητας  του ύπνου έχει οφέλη σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης και λειτουργικότητας.

Προβλήματα ύπνου επηρεάζουν μεταξύ 40-80% των παιδιών με διαταραχή αυτισμού .Επίσης αυτά τα παιδιά έχουν υψηλά ποσοστά απαιτητικής συμπεριφοράς  σε σχέση με προβλήματα ύπνου, δήλωσε η Dr. McLay.

Αυτό κάνει τον ύπνο μια από τις κύριες συμπεριφορές που όταν ενισχυθεί μπορεί να έχει τεράστιο όφελος  στη συμπεριφορά των παιδιών την ημέρα, τη λειτουργικότητά τους και την ευεξία καθώς και τον ψυχική υγεία και ευεξία των γονέων.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από παλαιότερες έρευνες που παρείχαν πρόγραμμα συμπεριφοράς ύπνου σε 41 παιδιά με αυτισμό, από τα οποία 38 εμφάνισαν μείωση των προβλημάτων ύπνου.

Περαιτέρω έρευνα ανακάλυψε ότι ως αποτέλεσμα της αντιμετώπισης προβλημάτων ύπνου υπήρξαν βελτιώσεις στις συμπεριφορές των παιδιών, όπως άγχος, κατάθλιψη και απόσυρση, καθώς και στην αξιολόγηση επιθετικότητας και έντασης συμπτωμάτων αυτισμού.

Μικρές βελτιώσεις ήδη φάνηκαν στην ποιότητα του ύπνου των μητέρων  και στα επίπεδα στρες των γονέων.

Αυτό δείχνει τη σημασία της αξιολόγησης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων ύπνου ως τομέα προτεραιότητας και αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης απαιτητικών συμπεριφορών και βελτίωσης της ευεξίας των γονέων και της οικογένειας.