Εμπλουτισμένο με νέες υποδομές, τμήματα, υπηρεσίες και εξοπλισμό, και με τη σφραγίδα του πρώτου στην Ελλάδα με πανεπιστημιακό χαρακτήρα, θα είναι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, στη διάρκεια της 4ης εκδήλωσης ενημέρωσης εξέλιξης του έργου, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, η δωρεά του Ιδρύματος αυξάνεται κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι νέες υποδομές.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, που παρουσίασε ο αρχιτέκτων-μηχανικός, διευθυντής του τεχνικού τμήματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Θεόδωρος Μαραβέλιας, οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2023 και η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στον Δεκέμβριο του 2025. «Αυτή την περίοδο περνάει ο νόμος, βάσει του οποίου θα υλοποιηθεί το έργο. Ο νόμος αυτός επί της ουσίας χωροθετεί το νοσοκομείο στη συγκεκριμένη περιοχή, παράλληλα δίνει τις χρήσεις που χρειάζονται, τους όρους δόμησης και τις αδειοδοτήσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε στα χέρια μας το νόμο», είπε για να προσθέσει: «αμέσως μετά απ΄ αυτό θα ακολουθήσει και η έκδοση της οικοδομικής άδειας. Παράλληλα θα ολοκληρωθεί και η μελέτη δημοπράτησης, έτσι ώστε η κατασκευή του έργου να μπορεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023 και να ολοκληρωθεί το έργο το Δεκέμβριο του 2025. Αυτός είναι ο στόχος μας και κάνουμε κάθε προσπάθεια αυτό το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί. Και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε».

Οι προσθήκες

Παρουσιάζοντας τις νέες προσθήκες και το σύνολο του έργου, ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Βεντουράκης ανέφερε πως το διάστημα της πανδημίας ήταν γόνιμο, επειδή δόθηκε η ευκαιρία να προσεγγιστούν κάποια ζητήματα στη σωστή τους διάσταση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. «Ομολογουμένως ο χαρακτήρας αυτού του Παιδιατρικού Νοσοκομείου υπέβοσκε ως πανεπιστημιακή μονάδα, αλλά δεν είχε φανεί ακόμα στα χαρτιά, στα σχέδια. Με τη βοήθεια των συμβούλων και την εμπλοκή του προσωπικού από το πανεπιστήμιο έγιναν βελτιώσεις και αντιμετωπίστηκαν λειτουργίες που στην αρχή δεν είχαν οριστεί, γιατί απλούστατα δεν είχαν ωριμάσει αυτές οι ιδέες», είπε.

Ο εμπλουτισμός του νοσοκομείου με νέες υπηρεσίες αφορά χώρους διδασκαλίας, ερευνητικά εργαστήρια, τράπεζα μητρικού γάλακτος, προσθήκη ενός αξονικού τομογράφου και αναβάθμιση ενός μαγνητικού τομογράφου στα διαγνωστικά εργαστήρια. Επίσης, προβλέπεται εξοπλισμός για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας και ένας τομογράφος SPECT. Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία προβλέπονται 4 σταθμοί αιμοκάθαρσης, που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη.

Η αλλαγή λόγω κορωνοϊού

«Στις νοσηλευτικές μονάδες έγινε μια θα έλεγα δραματική επέμβαση, με αφορμή τον κορονοϊό, όπου πλέον σχεδιάστηκαν 33 κλίνες έτοιμες για να λειτουργήσουν ως κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Επίσης, 5 κλίνες για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και βεβαίως δημιουργείται και ένα τμήμα το οποίο δεν προβλεπόταν, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, με 20 κλίνες και έτοιμο να υποδεχτεί τη σοβαρότητα αυτού του εγχειρήματος», σημείωσε ο κ.Βεντουράκης, τονίζοντας πως η εξυπηρέτηση των νέων αναγκών έγινε εφικτή γιατί με γενναιόδωρο τρόπο προστέθηκε στο κτήμα του νοσοκομείου και η υπόλοιπη έκταση περίπου 50.000 τ.μ. όπου θα αναπτυχθούν το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο το κεντρικό κτίριο, το δάσος και ο θεραπευτικός κήπος, ο οποίος δεν είναι διακοσμητικός, αλλά λειτουργικό παράρτημα του νοσοκομείου.

Η σύνδεση και επικοινωνία των δύο κτιρίων, που χωρίζονται από τον δρόμο του Φιλύρου, θα γίνεται τόσο με διάβαση πεζών στο επίπεδο του δρόμου με φανάρια, όσο και με πεζογέφυγρα που θα περνά πάνω από το δρόμο –ιδέα του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο που βάζει την «υπογραφή» του στο συνολικό έργο- ενώ θα κατασκευαστεί και υπόγεια σήραγγα που θα συνδέει τους χώρους στάθμευσης με τα κτίρια.

Οι ΜΕΘ θα έχουν φυσικό φωτισμό σε όλους τους χώρους για την εξυπηρέτηση του προσωπικού. Επίσης στα χειρουργεία θα υπάρχει φυσικός φωτισμός, με παράλληλη δυνατότητα να έχουν είτε μειωμένο φωτισμό είτε τελείως συσκότιση.

Συνεργασία με ΑΠΘ

Ο γενικός διευθυντής της «Πρωτοβουλία για την Υγεία Α.Ε.» και διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Πάνος Παπούλιας, δήλωσε πως η συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ συνίσταται στον κατ΄ ουσία χαρακτηρισμό του νοσοκομείου ως το πρώτο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε στην αύξηση του κλινικού προγράμματος του νοσοκομείου, ενίσχυση των υποδομών και της λειτουργίας των μελλοντικών ιατρικών υπηρεσιών του.

Από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε λόγο για ένα νοσοκομείο κόσμημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και εφάμιλλο των σημαντικότερων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου τηρούνται. Υπάρχει μια αύξηση της δωρεάς της τάξης των 30 εκατομμυρίων που αφορά και σε νέα κτίρια, με τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού πλέον Παιδιατρικού Νοσοκομείου», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων: Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Γενικά Νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα