Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι 11 κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο εισήγαγαν 76 νέα φάρμακα στην αγορά, δήλωσε η Evaluate Vantage σε πρόσφατη έκθεση της. Η Novartis πρωταγωνιστεί καταλαμβάνοντας τη πρώτη θέση με δώδεκα εγκρίσεις σκευασμάτων, συμπεριλαμβανομένων της γονιδιακής θεραπείας Zolgensma και την πρώτης εγκεκριμένης κυτταρικής θεραπείας - CAR T-cell- Kymriah.

Η Bristol Myers Squibb, από την άλλη, βρίσκεται στην τελευταία θέση με μόλις τρεις εγκρίσεις και όλα αυτά χάρη στην εξαγορά  της Celgene με το τίμημα να φτάνει τα 74 δισ. δολ. .

Η Merck και η Roche κατατάσσονται στη δεύτερη θέση με εννέα εγκρίσεις, ενώ η Eli Lilly έλαβε οκτώ. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Pfizer και η GlaxoSmithKline από επτά. Από την πλευρά της, η Sanofi έχει λάβει έξι εγκρίσεις την τελευταία πενταετία, ενώ οι AbbVie, Johnson & Johnson και AstraZeneca διαθέτουν πέντε εγκρίσεις.

Πηγές: https://www.fiercepharma.com/pharma/novartis-may-have-most-new-drug-approvals-but-roche-lilly-and-abbvie-s-launches-win-value