Η αναβλητικότητα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να χαλάει την ζωή μας σε καθημερινή βάση. Και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στους πάντες - είτε κάποιος να ήταν πάντα έτσι, είτε να εμφανιστεί σαν αποτέλεσμα μειωμένης ενέργειας και διάθεσης.

Βέβαια, δεν είναι μόνο δικό μας φταίξιμο. Καθημερινά παλεύουμε να ισορροπήσουμε ένα σωρό ευθύνες, και δεν γίνεται να είμαστε οι καλύτεροι στα πάντα. Πόσο μάλλον, θα υπάρξουν και μέρες που δεν θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε καν με όλες τις ευθύνες μας.

 Πώς θα καταφέρουμε να διαχεριζόμαστε καλύτερα τον χρόνο μας;

Κάνουμε λίστες

Μια λίστα με τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε μέσα στην ημέρα είναι ο πιο απλός τρόπος να οργανωθούμε. Μια ατζέντα, επίσης. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές στο κινητό για να προγραμματίζουμε την ημέρα/εβδομάδα ή τον μήνα μας. Έπειτα, μπορεί να βοηθήσει πολύ να φτιάξουμε - σε βάθος χρόνου - μια λίστα με τις δουλειές που αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα, ή με τις ώρες που νιώθουμε την ενέργειά μας να πέφτει. Όσο καλύτερα καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει, τόσο πιο εύκολα θα επιστρέφουμε στις δουλειές μας.

 Βάζουμε προτεραιότητες

Υπάρχουν σοβαρές δουλειές, και μετά υπάρχουν και οι δουλειές για τις οποίες πρέπει να βάλουμε τα πάντα σε παύση και να τις τελειώσουμε όσο πιο άμεσα γίνεται. Προσπαθήστε να κατηγοριοποιείτε τις ευθύνες σας με σειρά προτεραιότητας.

 Κάνουμε τις δύσκολες δουλειές πρώτα

Επειδή το πρωί, τα επίπεδα ενέργειάς μας είναι στα καλύτερά τους. Επειδή η αίσθηση ότι βγάλαμε από την μέση μια σημαντική ή κουραστική δουλειά πριν καν πάει μεσημέρι θα μας γεμίσει ενέργεια για να συνεχίσουμε. Και, τέλος, επειδή είναι τέλειο να σου μένει κυριολεκτικά μια δουλειά δέκα δευτερολέπτων πριν πεις, επιτέλους, "Ουφ, τέλος".

 Μερικές φορές, λέμε "Όχι"

Επειδή κάποιες από τις ευθύνες που έχουμε μπορεί να τις έχουμε φορτώσει στον εαυτό μας μέσα στο στρες ή τις ενοχές μας ότι δεν καταφέρνουμε αρκετά. Και στην πραγματικότητα καταλήγουμε να περνάμε περισσότερη ώρα δουλεύοντας, αλλά όχι πάνω σε κάτι που είναι αληθινά στόχος μας.

Μένουμε πιστοί στο ρολόι

Προσπαθούμε όσο γίνεται να μην καθυστερούμε, ακόμα κι αν χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας τις πρώτες φορές. Ευτυχώς, είναι μια συνήθεια που ο εγκέφαλός μας αποδέχεται γρήγορα - μιας που η συνέπεια μπορεί και εκείνη να προκαλέσει αισθήματα επιβράβευσης στο μυαλό.

 Δεν τεμπελιάζουμε

Είναι πολύ εύκολο, ειδικά αν κάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει και τόσο, ή αν δουλεύουμε από το σπίτι. Το πιο σημαντικό κομμάτι, όμως, είναι ότι πρέπει απλώς να ξεκινήσουμε την δουλειά. Τις περισσότερες φορές θα βγει πιο εύκολα απ' ό,τι περίμενε ο αγχωμένος μας εγκέφαλος (που έχει την τάση να γιγαντώνει τα πράγματα και τους φόβους).

 Ο φόβος και ο τρόμος των αδιάβαστων emails

Είναι μια αληθινά ενοχλητική διαδικασία, αλλά αναγκαία. Και μπορεί να γίνει μέσα στο πρώτο δεκάλεπτο που ξεκινάμε την δουλειά, ή με τον καφέ μας. Ό,τι δεν μας αφορά, delete. Ό,τι μπορεί να γίνει άμεσα, καλώς. Ό,τι είναι σημαντικό αλλά δεν έχουμε χρόνο, το αναφέρουμε αμέσως και είτε ζητάμε βοήθεια, είτε προγραμματίζουμε να το κάνουμε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον.

 Τρώμε μεσημεριανό

Και ενοούμε ότι το τρώμε κανονικά, καθισμένοι και με την προσοχή μας στο φαγητό. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο για κάποιον που δουλεύει σε γραφείο να τρώει το μεσημεριανό του με το ένα χέρι και με το άλλο να προσπαθεί να βγάλει και λίγη δουλειά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό βλάπτει ακόμα χειρότερα την παραγωγικότητά μας. Ένα μισάωρο διάλειμμα για φαγητό θα μας ξεκουράσει και να ηρεμήσει το κεφάλι μας, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς να νιώθουμε πεσμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας