H μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση απ’ όσο προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού και μεταδίδεται εύκολα όπως η ανεμοβλογιά, υποστηρίζεται σε εσωτερικό έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας που αποκαλύπτει η Washington Post. Σε αυτό σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι «ο πόλεμος άλλαξε».

Το έγγραφο αποτελεί μια εσωτερική παρουσίαση στο CDC. Δίνει έμφαση στο ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, που αποτελούν την καλύτερη άμυνα απέναντι σε έναν ιό που είναι σαν ένας νέος κορωνοϊός, που μεταφέρεται από στόχο σε στόχο πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο Εμπολα ή το κοινό κρυολόγημα.

Επικαλείται συνδυασμό πρόσφατα αποκτημένων, ακόμα αδημοσίευτων δεδομένων από έρευνες που δείχνουν ότι εμβολιασμένοι πολίτες που μολύνονται με τη μετάλλαξη Δέλτα ίσως μπορούν να τη μεταδώσουν το ίδιο εύκολα με τους μη εμβολιασμένους. Εμβολιασμένοι που μολύνθηκαν με τη μετάλλαξη αυτή έχουν μετρήσιμα αντίστοιχα ιικά φορτία με αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν.

"Τελείωσα να τη διαβάζω περισσότερο ανήσυχος απ’ ό,τι όταν ξεκίνησα", έγραψε σε email ο Robert Wachter, πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Όπως γράφει η Washington Post, οι επιστήμονες του CDC κινητοποιήθηκαν από την έρευνα και άλλαξαν προ λίγων ημερών τη σύσταση για τη χρήση μάσκας στις ΗΠΑ.

Σε μια από τις διαφάνειες της παρουσίασης σημειώνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος νοσηλείας στους ηλικιωμένους απ’ ό,τι στους νεότερους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί. Σε άλλη εκτιμάται ότι υπάρχουν 35.000 συμπτωματικές μολύνσεις κάθε εβδομάδα μεταξύ των 162 εκατομμυρίων εμβολιασμένων Αμερικανών.

Η παρουσίαση τονίζει το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζει το CDC. Πρέπει να συνεχίσει να δίνει έμφαση στην αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αποτροπή σοβαρής νόσησης και θανάτου, αναγνωρίζοντας ότι μολύνσεις εμβολιασμένων με ηπιότερα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τελικά τόσο σπάνιες και ότι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις