Η νυχτερινή βάρδια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 283,000 ανθρώπων και ανακάλυψαν ότι όσοι εργάζονταν νυχτερινή βάρδια σε συνήθη ή μόνιμη βάση είχαν υψηλότερο κατά 12% κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με αυτούς που εργάζονταν ημέρα.

Ο κίνδυνος ήταν 18% υψηλότερος σε ανθρώπους που εργάζονταν το βράδυ σε ολόκληρη την καριέρα τους και 22% υψηλότερος σε όσους εργάζονταν κατά μέσον ορό 3-8 νυχτερινές βάρδιες το μήνα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ο Yingli Lu, του Shanghai JiaoTong University School of Medicine, στην Κίνα, δήλωσε ότι αν και έρευνες σαν αυτή δεν μπορούν να δείξουν αιτιατή σχέση μεταξύ νυχτερινής βάρδιας και κολπικής μαρμαρυγής και καρδιοπάθειας, τα ευρήματα δείχνουν ότι η τωρινή και η δια βίου νυχτερινή εργασία μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο για αυτές τις νόσους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των νυκτερινών βαρδιών μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες ήταν πιο ευάλωτες στην κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τους άντρες όταν εργάζονταν νυχτερινές βάρδιες για περισσότερα από 10 χρόνια. Ο κίνδυνος αύξανε σημαντικά, κατά 64% σε σύγκριση με όσους εργάζονταν ημέρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο  European Heart Journal.

Πηγές:
European Heart Journal.