Ανθυγιεινή διατροφή

Ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για οποιαδήποτε ασθένεια είναι η κακή διατροφή. Το πάρα πολύ αλάτι, το λίπος και τα συντηρητικά στα τρόφιμα που τρώμε, αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών ασθενειών.

Το να έχει κάποιος διαβήτη και υπέρταση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το αίμα παραδίδει οξυγόνο στον εγκέφαλο και χωρίς αρκετό οξυγόνο, ο ιστός του εγκεφάλου αρχίζει να πεθαίνει. Ο κατεστραμμένος ιστός του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της μνήμης και της διάθεσης (πέρα από τις φυσικές εκδηλώσεις).

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μια επικίνδυνη συνήθεια που επηρεάζει το κυκλοφορικό μας σύστημα. Η νικοτίνη καταστρέφει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μας, καθιστώντας τα επιρρεπή σε ρήξη. Ακόμη και χωρίς να προκαλείται βλάβη στα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία, η συνεχής αγγειοσύσπαση επηρεάζει την παροχή αίματος (και συνεπώς οξυγόνου) στον εγκέφαλο. Το κάπνισμα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην υπέρταση και στον διαβήτη - και τα δύο μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό του νευρικού συστήματος, επηρεάζοντας τη διάθεση και τη μνήμη ενός ατόμου. Πάρα πολύ αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης και παρατεταμένη καταθλιπτική διάθεση σε έναν υγιή ενήλικα. Αυτά τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα στους ηλικιωμένους-συχνά συγχέονται με άνοια ή νόσο του Alzheimer - ή χειρότερα, συγκαλύπτοντας τα συμπτώματά τους. [1]

Έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι το διάστημα που το σώμα ανακάμπτει και αναγεννάται από τις δραστηριότητες της ημέρας. Οι ηλικιωμένοι  περνούν λιγότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο, γεγονός που τους κάνει να ξυπνούν εύκολα με τον θόρυβο. Χωρίς αρκετό ύπνο, οι άνθρωποι ξυπνούν κουρασμένοι. Η συνεχής έλλειψη ποιοτικού ύπνου διαταράσσει τον φυσικό κύκλο του ύπνου του εγκεφάλου, τη διατήρηση της μνήμης και τη διάθεση. Οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και είναι πολύ ευερέθιστοι χωρίς αρκετό ύπνο. [2]

Χρήση ναρκωτικών

Η χρήση ναρκωτικών, είτε για ιατρικό είτε για ψυχαγωγικό σκοπό, μπορεί να βλάψει μόνιμα τον εγκέφαλό μας. Τα φάρμακα, από το σχεδιασμό τους, προορίζονται να αλλάξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου - παρέχοντας προσωρινά συναισθήματα ενθουσιασμού και βελτιώνοντας τα επίπεδα ενέργειας. Αλλά οι ουσίες που αλλάζουν το μυαλό μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις νευρικές οδούς στον εγκέφαλο. Τα άτομα που κάνουν κακή χρήση ναρκωτικών εμφανίζουν συχνά κατάθλιψη και αδυναμία συγκέντρωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση ναρκωτικών επηρεάζει το επίπεδο συνείδησης ενός ατόμου και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει κρίσεις και δυσκολία στην αναπνοή. [3]

Αποφυγή κοινωνικής αλληλεπίδρασης

Η τακτική κοινωνική αλληλεπίδραση αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη. Οι ευκαιρίες κοινωνικοποίησης με άλλους είναι πραγματικά ευκαιρίες για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή και σε εγρήγορση. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη ψυχοκοινωνικών ψυχικών διαταραχών εξαιτίας της έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης από την οικογένεια ή τους φίλους. Μελέτες έχουν αποκαλύψει μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης και της επιδείνωσης της ψυχικής και σωματικής υγείας. [4] [5]

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα από τα δομικά στοιχεία μιας υγιούς ψυχικής κατάστασης. Οι περισσότερες ψυχικές διαταραχές οφείλονται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση που οδηγεί σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Όταν βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία να σύγκρισης με άλλους και να σκεφτόμαστε ότι δεν είμαστε ποτέ αρκετά καλοί, αυτό μπορεί να βλάψει τη διάθεσή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Μάθετε να επαινείτε τον εαυτό σας όταν δικαιολογείται, πιστέψτε ότι μπορείτε αντί να μην μπορείτε και  πάρτε τις ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο σας. 

Έλλειψη άσκησης

Μια νέα μελέτη στο JAMA Psychiatry κατέδειξε ότι τρεις ή περισσότερες περίοδοι άσκησης ανά εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 19%. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου παρακολούθησαν 11.000 άτομα που γεννήθηκαν το 1958 μέχρι την ηλικία των 50 ετών και ανακάλυψαν συσχέτιση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που είχαν κατάθλιψη ήταν λιγότερο πιθανό να είναι ενεργοί, ενώ όσοι ήταν ενεργοί ήταν λιγότερο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί.

Υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Έχουν βρεθεί συνδέσεις μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και smartphones αργά το βράδυ και της αδυναμίας ύπνου - λόγω υπερδιέγερσης του εγκεφάλου. Είναι γνωστό ότι εάν περάσετε πολύ χρόνο στον υπολογιστή, μπορείτε να εμφανίσετε "ομίχλη του εγκεφάλου" και ένα είδος σωματικού λήθαργου και έλλειψη κινήτρων.

Κάνω διαλείμματα

Το καλύτερο από όλα, είναι να περνάτε μέρες χωρίς χρήση υπολογιστή και χρόνο στη φύση κάνοντας σωματικές δραστηριότητες.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[1] Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (2015) - Χρήση αλκοόλ σε ηλικιωμένους. https://www.nia.nih.gov/health/publication/alcohol-use-older-people

[2] Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (2015)

[3] Ο ύπνος της Καληνύχτας https://www.nia.nih.gov/health/publication/good-nights-sleep [3] Κλινική Mayo (2014).

[4] Εθισμός στα ναρκωτικά http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/drug-addiction/basics/symptoms/con-20020970  Cornwell, Ε. & Waite, L. (2009).

[5] Κοινωνική αποσύνδεση, αντιληπτή απομόνωση και υγεία μεταξύ των μεγαλύτερων ενηλίκων. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2756979/  Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (2015).