Στον απόηχο των αποκαλύψεων του Σαββατοκύριακου αναφορικά με την σοβαρή υπόθεση των εικονικών εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, και με την Ένορκη Διοικητική Εξέταση να βρίσκεται σε εξέλιξη, το υπουργείο Υγείας, μέσω της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, καταθέτει στον εισαγγελέα τα πρώτα στοιχεία, αλλά και μηνύσεις, τόσο κατά των φερόμενων ως εμπλεκόμενων, όσο και κατά όσων έκαναν χρήση πλαστών πιστοποιητικών χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία συμπολιτών τους.

Την ίδια ώρα, με σειρά διευκρινήσεων η αρμόδια ΥΠΕ επιχειρεί να βάλει "φρένο" σε υπερβολικές εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για το μέγεθος του σκανδάλου.

Δηλώσεις τοπικών παραγόντων της Καρδίτσας, σύμφωνα με τις οποίες στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας έχουν εμβολιαστεί 40.000 πολίτες, ενώ ο πληθυσμός του Παλαμά δεν ξεπερνά τους 6.000 ανθρώπους, δημιούργησαν σύγχυση και οδήγησαν σε ερμηνείες ότι οι "μαϊμού" εμβολιασμοί μπορεί να είναι ακόμη και χιλιάδες.

Σε δήλωσή του, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης (φωτογραφία), επιχείρησε να δώσει μια εικόνα για το πραγματικό μέγεθος της απάτης, λίγες ώρες πριν περάσει το κατώφλι των δικαστηρίων Καρδίτσας, το μεσημέρι της Δευτέρας, με εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Προτίμηση στον Παλαμά λόγω Pfizer

Ο κ. Σερέτης διευκρίνισε πως συνολικά 4.946 πολίτες από τον Ιανουάριο ως σήμερα άλλαξαν τον Ταχυδρομικό Κώδικα του τόπου διαμονής τους για να εμβολιαστούν στο Κέντρο Υγείας Παλαμά. "Αυτό αποτελεί συνήθη τακτική που παρατηρείται σ όλη τη χώρα, ειδικά στις περιοχές που οι πολίτες δείχνουν προτίμηση για συγκεκριμένο είδος εμβολίου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, από τα τρία γειτονικά Κέντρα Υγείας, τα δύο διενεργούν εμβολιασμούς με Astrazeneca και το Κέντρο Υγείας Παλαμά με Pfizer", σημειώνει ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

Από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο Υγείας Παλαμά έχουν εμβολιαστεί συνολικά 16.661 πολίτες. Έχουν γίνει συνολικά 31.696 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 16.279 είναι πρώτης δόσης και οι 15.417 δεύτερης δόσης.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθεται η ανάλυση των εμβολιασμών πρώτης δόσης ανά μήνα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σερέτης.

Ιανουάριος 1.071
Φεβρουάριος 1.006
Μάρτιος 1.345
Απρίλιος 2.013
Μάιος  3.637
Ιούνιος 4.881
Ιούλιος  1.723
Αύγουστος 444
Σεπτέμβριος 69

"Δεδομένου επίσης ότι η πλειονότητα των εμβολιασμών στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας διεξήχθη έως τον μήνα Ιούνιο που δεν είχαν ανακοινωθεί ειδικότερα μέτρα Δημόσιας Υγείας για τους ανεμβολίαστους πολίτες, δεν προκύπτουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν δημοσιογραφικές αναφορές που κυκλοφόρησαν την Κυριακή με αφορμή μεμονωμένες περιπτώσεις ψευδών πιστοποιητικών", σημειώνει στην δήλωσή του ο κ. Σερέτης.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως η διενέργεια εικονικών εμβολιασμών είναι εξαιρετικά δύσκολη με τον τρόπο που είναι δομημένο το σύστημα εμβολιασμού. "Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τον Υπουργό Υγείας θα διερευνήσει τα μεμονωμένα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στο Κέντρο Υγείας Παλαμά", σημειώνει.

Πώς στήθηκε και πώς αποκαλύφθηκε η απάτη

Κάποιες δόσεις εμβολίου που περίσσευαν στο τέλος της ημέρας οδήγησαν τους υπεύθυνους του εμβολιαστικού κέντρου του Κέντρου Υγείας Παλαμά στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις. Από αυτούς διαπιστώθηκε πως ορισμένα έγγραφα που είχαν συμπληρωθεί από τους φερόμενους ως εμβολιασμένους δεν έφεραν τη σφραγίδα των γιατρών.

Ο έλεγχος που ακολούθησε έφτασε σε συγκεκριμένη διοικητική υπάλληλο, η οποία έμπαινε στην πλατφόρμα και βεβαίωνε ως εμβολιασμένους συγκεκριμένους ανθρώπους που δεν είχαν περάσει καν την πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου. Σύμφωνα με διαρροές από το εσωτερικό του Κέντρου Υγείας, η συγκεκριμένη υπάλληλος, η οποία είχε "επιστρατευτεί" τον Αύγουστο, προκειμένου να καλύψει κενά κανονικών αδειών συναδέλφων της, είχε κινήσει υποψίες, λόγω των συχνών επισκέψεων στην υπηρεσία της σε ώρες εκτός της βάρδιας. Τότε, εκτιμάται πως έμπαινε στο σύστημα με τους κωδικούς άλλης υπαλλήλου και τσέκαρε τους εικονικούς εμβολιασμούς.

Η πλειονότητα των ύποπτων περιπτώσεων αφορά πολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε συγκεκριμένη πόλη της Μακεδονίας, από την οποία κατάγεται η ελεγχόμενη υπάλληλος, η οποία έχει παραδεχτεί τη δράση της. Με τον τρόπο αυτό, δεκάδες πολίτες εξασφάλιζαν πιστοποιητικό εμβολιασμού και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε εργασία και κοινωνικές δραστηριότητες, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους με τους οποίους έρχονταν σε στενή επαφή. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον Σκάι, το πρωί της Δευτέρας, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί ως ύποπτες 44 περιπτώσεις.

Η υπάλληλος έχει απαλλαγεί των καθηκόντων της, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, ενώ στο "μικροσκόπιο" της ΕΔΕ βρίσκεται και δεύτερη υπάλληλος, κατά πληροφορίες νοσηλεύτρια, ως πιθανή εμπλεκόμενη με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Ένα από τα στοιχεία που δεν έχουν διευκρινιστεί ως τώρα είναι το κίνητρο και το πιθανό οικονομικό όφελος που προέκυψε, μέσω της απάτης.

Ιατρικός Σύλλογος: Καμία ανοχή

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΙΣΚ) καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη δραστηριότητα που αποκαλύφθηκε στο Κέντρο Υγείας Παλαμά και ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

"Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί ύψιστης σημασίας στόχο για τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας και τέτοιου είδους συμβάντα είναι καταδικαστέα. Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου  που στελεχώνουν το Κέντρο Υγείας Παλαμά δηλώνουν την αντίθεση τους σε τέτοιου είδους γεγονότα και βρίσκονται στην διάθεση των ανθρώπων εκείνων που θα οριστούν από το υπουργείο Υγείας και την 5η ΥΠΕ για την πραγματοποίηση της ΕΔΕ", τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως "πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, είναι καμία ανοχή και αυστηροποίηση των μέτρων για τέτοιου είδους πράξεις και περιστατικά".

Στην ίδια ανακοίνωση, χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο ως πρότυπο Κέντρο Υγείας, που πέτυχε ρυθμούς ως και 400 εμβολιασμών την ημέρα. "Μόλις γνωστοποιήθηκε το γεγονός, υπήρξε άμεση επικοινωνία του προέδρου του ΙΣΚ με τον διευθυντή και το ιατρικό προσωπικό του Κέντρο Υγείας Παλαμά. Οι συνάδελφοι ιατροί μας δήλωσαν έκπληκτοι και είχαν πλήρη άγνοια για το συμβάν και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο εξέφρασαν την αντίθεση τους σε τέτοιου είδους πρακτικές", σημειώνεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο