Έντεκα πολίτες έχουν εξασφαλίσει παράνομα πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω εικονικής καταγραφής στο σύστημα από το εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, σύμφωνα με τον έλεγχο των δύο τελευταίων μηνών που έχει γίνει στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου των "μαϊμού" εμβολιασμών. Οι συγκεκριμένοι πολίτες έχουν καταγραφεί ψευδώς στο σύστημα να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, χωρίς καν να παρουσιαστούν στο Κέντρο Υγείας. Για άλλα 22 άτομα έχει δηλωθεί ψευδώς ότι έκαναν την πρώτη δόση και είχαν ανοιχτή ημερομηνία ραντεβού για την δεύτερη δόση, αλλά τους πρόλαβε η αποκάλυψη της απάτης.

Ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί η παράνομη δράση της εμπλεκόμενης υπαλλήλου δεν έγινε αντιληπτή νωρίτερα, από τις διασταυρώσεις των εγγράφων που έπρεπε να γίνουν με τις συνολικά 44 δόσεις που περίσσευσαν, σύμφωνα με την ως τώρα καταγραφή. Το γεγονός ότι 11 άτομα πρόλαβαν να καταγραφούν εικονικά και για δεύτερη δόση, η οποία απέχει χρονικά 3 εβδομάδες από την πρώτη, φανερώνει πως η υπάλληλος δρούσε ανενόχλητη επί τουλάχιστον ένα μήνα, παρακάμπτοντας τις ασφαλιστικές δικλείδες του συστήματος, χωρίς να ελεγχθεί.

Τα ονόματα των συγκεκριμένων 33 ανθρώπων που εμφανίζονταν στο καταγραφικό να έχουν κάνει συνολικά 44 εικονικές δόσεις εμβολίου περιλαμβάνονται στον φάκελο που κατέθεσε το μεσημέρι της Δευτέρας στην αντιεισαγγελέα της Καρδίτσας, Σοφία Μαντά, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης (φωτογραφία).

Παρόλο που η έρευνα και οι διασταυρώσεις συνεχίζονται, όπως πληροφορείται το iatronet, θεωρείται πολύ πιθανό αυτό να είναι και το τελικό μέγεθος της απάτης, με δεδομένο ότι η ελεγχόμενη υπάλληλος – η οποία έχει αποδεχτεί την εμπλοκή της και έχει απομακρυνθεί από την υπηρεσία της - είχε τοποθετηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο από τις 20 Ιουλίου και για διάρκεια περίπου 5 εβδομάδων, προκειμένου να καλύψει τα κενά συναδέλφων της που έλειπαν λόγω καλοκαιρινής άδειας.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, που αναμένεται την Τετάρτη, ο κ. Σερέτης θα επανέλθει για να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία που θα προκύψουν από τις καταθέσεις υπαλλήλων ή πιθανό εντοπισμό και άλλων ατόμων. Στη συνέχεια πρόκειται να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα αφορούν τόσο την διοικητική υπάλληλο που εμπλέκεται, όσο και τους ανθρώπους που έκαναν χρήση της παράνομης υπηρεσίας, παραπλανώντας τις Αρχές. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των 11 ακυρώθηκαν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Την ίδια ώρα, με παρέμβασή του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, διέταζε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Η έρευνα ανατέθηκε στην Εισαγγελία Καρδίτσας.

Συγγενείς και φίλοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία -αν όχι το σύνολο- των 33 ατόμων που καταγράφηκαν ψευδώς να έχουν εμβολιαστεί στο Κ.Υ. Παλαμά διαμένουν εκτός Καρδίτσας. Οι περισσότεροι εξ αυτών κατοικούν στο νομό Σερρών, τόπο καταγωγής της εμπλεκόμενης υπαλλήλου, και πολλά από αυτά συνδέονται μαζί της με στενό οικογενειακό δεσμό. Μεταξύ αυτών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και τουλάχιστον ένα από τα αδέλφια της.

Το γεγονός αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο να πρόκειται για οργανωμένη «φάμπρικα» έκδοσης και πώλησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, και φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα αυτόνομης πρωτοβουλίας ενός και μόνο ατόμου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μέλη της οικογένειας και φίλους της, που ήθελαν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό χωρίς να εμβολιαστούν. Παρόλα αυτά, στο «μικροσκόπιο» της δικαστικής διερεύνησης θα μπουν όλα τα ενδεχόμενα. Φήμες που διαρρέονται από το περιβάλλον συναδέλφων της υποστήριζαν πως ακόμα και η ίδια η εμπλεκόμενη είναι αρνήτρια του εμβολιασμού.

Ένα κρίσιμο στοιχείο που δεν έχει αποκαλυφθεί ως τώρα είναι το αν μεταξύ των 33 ατόμων που έκλεισαν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας για εικονικό εμβολιασμό στο Κ.Υ. Παλαμά είναι και εργαζόμενοι σε δομές υγείας, πρόνοιας ή φροντίδας ηλικιωμένων, ή απασχολούνται σε άλλες ευαίσθητες υπηρεσίες που τους φέρνουν σε στενή επαφή με ευάλωτους ανθρώπους.

Νοσηλεύτρια: Εν αγνοία μου

Σε ό,τι αφορά την πιθανή εμπλοκή δεύτερου ατόμου, μιας νοσηλεύτριας που κατά τις πρώτες πληροφορίες φερόταν ότι εξασφάλισε στην διοικητική υπάλληλο πρόσβαση στο σύστημα με τους κωδικούς της, οι πληροφορίες συγκλίνουν πως αυτό πιθανότητα έγινε εν αγνοία της. Η ίδια η νοσηλεύτρια ανέφερε πως είχε αποθηκεύσει τους κωδικούς στο tablet με το οποίο γινόταν η καταχώρηση στο σύστημα, προκειμένου να μη χρειάζεται να τους πληκτρολογεί σε κάθε είσοδό της, και πως αν κάποιος άλλος πήρε τη συσκευή και εισήλθε παράνομα, αυτό έγινε χωρίς να το γνωρίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια» της Καρδίτσας, που έφερε στο φως το σκάνδαλο το Σάββατο, από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε και η διαδικασία των καταθέσεων υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας που είχαν εμπλοκή στην διαδικασία του εμβολιασμού, στο πλαίσιο της ΕΔΕ.

Στην πόρτα του υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ, Ηλία Τσιαούση, που έχει αναλάβει την διενέργεια της Έρευνας, βρέθηκαν 10 εργαζόμενοι στο εμβολιαστικό κέντρο, ενώ τελευταία πρόκειται να καταθέσει η εμπλεκόμενη υπάλληλος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο