Βέβαιη θεωρείται η αύξηση των νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό, μετά τη σημερινή έναρξη των μαθημάτων. Πρόκειται για κοινή εκτίμηση των επιδημιολόγων σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι αξιολογούν τα σενάρια και ελπίζουν πως η εικόνα θα βελτιωθεί εβδομάδες μετά την έξαρση.

Ενδιαφέρον έχει ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine και περιγράφει την εμπειρία από την επαναλειτουργία των σχολείων στην Αγγλία, τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, το άνοιγμα του συνόλου των σχολείων, με τα ίδια μέτρα ασφαλείας, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του δείκτη μετάδοσης του κορωνοϊού. 

Εκτιμούν πως, στην περίπτωση που ο δείκτης βρίσκεται στο 0,8, θα φτάσει από 1 έως 1,5. Στην περίπτωση που ανοίξουν μόνον η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο δείκτης μπορεί να ανέβει στο 1,05 έως 1,2. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης μετάδοσης στην Ελλάδα βρίσκεται στο 0,99, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ.

Ενδιαφέρον έχουν πρόσφατα στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων στις ΗΠΑ: από την επαναλειτουργία τους καταγράφηκαν 252.000 νέες μολύνσεις σε μαθητές. Από αυτούς, νοσηλεύονται 1.900 ή το 2,4% όλων των νοσηλευόμενων με CoViD-19 στη συγκεκριμένη χώρα.

Δεδομένα

Το άνοιγμα των σχολείων για την Ελλάδα συμπίπτει με ένα θετικό και τρία αρνητικά δεδομένα.

Στα θετικά δεδομένα περιλαμβάνεται το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία σταθερά πτωτική τάση ως προς τον αριθμό των νέων λοιμώξεων, επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Ο δείκτης θετικότητας των τεστ έχει υποχωρήσει κοντά στο 2%, έπειτα από μία "κούρσα" που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο. 

Τα αρνητικά δεδομένα είναι τα εξής:

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση, με την πληρότητα των ΜΕΘ CoViD να βρίσκεται σταθερά πάνω από 70% στο σύνολο της χώρας. Ελπιδοφόρο είναι το ότι καταγράφεται μικρή υποχώρηση στις πληρότητες ΜΕΘ και απλών κλινών CoViD.

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει υψηλός, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) δίνουν πρώτη τη Βουλγαρία με 92,07 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και δεύτερη την Ελλάδα με 46,83 ανά εκατομμύριο.

Αρνητικό δεδομένο είναι, επίσης, η διασπορά των νέων λοιμώξεων ανά ηλικιακή ομάδα. Στο τέλος του 2020, μόλις το 6% των κρουσμάτων αφορούσαν παιδιά έως 17 ετών, ενώ δεν υπήρχαν θάνατοι και νοσηλείες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η κατάσταση πλέον είναι διαφορετική: το 12,3% των νέων κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες έως 17 ετών, ποσοστό που είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο της ηλικιακής ομάδας 65 ετών και άνω (12,8)! Έχουν, επίσης, καταγραφεί 3 θάνατοι νέων και ένας νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Τεστ

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξήγησε την περασμένη εβδομάδα πως το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό τεστ όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δυο φορές την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι έφηβοι και εκπαιδευτικοί δεν θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, εκτός εάν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος.

Χαρακτήρισε αυτονόητο το ότι όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως είναι η συστηματική και ορθή χρήση της μάσκας, η τήρηση υγιεινής των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη, θα εξακολουθούν να ισχύουν.

Επικαλούμενη υπό δημοσίευση μελέτη από τις ΗΠΑ, τόνισε πως ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δ, η χρήση της μάσκας με ταυτόχρονη χρήση συστηματικού εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού, μπορεί να μειώσει την διασπορά μέσα στο σχολείο κατά 85%.

Διαδικασία

Λεπτομέρειες για τον τρόπο προσέλευσης και τις διαδικασίες που και ακολουθηθούν, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, έδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας.

Οι μαθητές οφείλουν να επιδεικνύουν εντός της τάξης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξάμηνου ή τη σχολική κάρτα CoViD-19 αρνητικού αποτελέσματος που εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που συστήνεται ο εμβολιασμός) ή έχουν ιστορικό νόσησης εντός τελευταίου εξαμήνου, διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Στην περίπτωση που ένας μαθητής ή μέλος του προσωπικού εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα όταν βρίσκονται στο σχολείο, απομονώνονται, ο υπεύθυνος COVID-19 επικοινωνεί με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού στην περίπτωση μαθητή, και ακολουθεί ιατρική αξιολόγηση. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, διενεργείται διαγνωστικός έλεγχος για τον COVID-19. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το ύποπτο κρούσμα παραμένει σε απομόνωση, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]