Η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό προϋποθέτει την υλοποίηση τεσσάρων αριθμητικών δεικτών, ανέφερε τη Μεγάλη Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το "R0" (ρο - μηδέν ή αρ - νοτ), ο οποίος αποτυπώνει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο. Δηλαδή, αν το "R0" είναι πάνω από το 2, ο φορέας του ιού θα κολλήσει τουλάχιστον άλλους δύο.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος Υγείας, τρίτη είναι ο έλεγχος των αναζωπυρώσεων και τέταρτη είναι η ανοσία.

Τι είναι, όμως, ο δείκτης "R0" και ο δείκτης "Rt" (αρ - τι) με τον οποίο σχετίζεται; Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά άρθρα, για να προσδιοριστεί το πόσο εύκολα μεταδίδεται ένας ιός, οι ειδικοί όρισαν έναν "βασικό αριθμό αναπαραγωγής" του, τον "R0".

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στους New York Times, το "R0" της γρίπης ήταν 1,3: δηλαδή, ένας φορέας μετέδιδε τον ιό (κατά μέσο όρο) σε 1,3 άλλους ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό JAMA, το "R0" του κορωνοϊού εκτιμάται πως κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3.

Οι ειδικοί του Αμερικανικού Οργανισμού Νοσημάτων (CDC) κάνουν λόγο για "R0" του κορωνοϊού μεταξύ 2,2 και 2,7 κατά τις πρώτες μέρες της επιδημίας στην Κίνα.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο μέσος δείκτης "R0" στην Κίνα ήταν, τελικά, της τάξης του 5,7, κυμαινόμενος από 3,8 έως 8,9.

Πρόσφατη μελέτη, η οποία βασίστηκε στη δομική ανάλυση των σωματιδίων του ιού υποδηλώνει ότι ο SARS-CoV 2 έχει πολύ μεγαλύτερη συγγένεια με τον υποδοχέα που απαιτείται για την είσοδο των κυττάρων από τον ιό SARS του 2003. Αυτό σημαίνει πως παρέχει μία μοριακή βάση για υψηλή μολυσματικότητα.

Ο δείκτης "R0" μπορεί να διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα από παράγοντες, όπως ο συγχρωτισμός των ανθρώπων.

Δείκτης "Rt"

Το "R0", ωστόσο, δεν είναι αυτόνομος και χαρακτηρίζεται ως ένας δείκτης των δυνατοτήτων του ιού. 

Η ακριβής εκδοχή του δείκτη μεταδοτικότητας είναι γνωστή ως "Rt". Πρόκειται για τη μεταδοτικότητα του ιού σε έναν συγκεκριμένο χρόνο.

Τόσο ο δείκτης "R0", όσο και ο δείκτης "Rt", συμβάλλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ αποτελούν χρήσιμα "εργαλεία" και για την αξιολόγηση της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα