Στην αναγκαιότητα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της CoViD-19, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η επιτροπή - είπε - έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τους ανοσοκατεσταλμένους, τους διαμένοντες σε δομές χρόνιας νοσηλείας και για άτομα άνω των 60 ετών. Το χρονικό διάστημα χορήγησης είναι 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Εκτίμησε πως είναι νωρίς να επεκταθούμε και σε άλλες ηλικίες. Επισήμανε, ωστόσο, πως μπορούν να προτεραιοποιηθούν οι υγειονομικοί, οι οποίοι εκτίθενται στον ιό.

Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε πως οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα Ιούλιο στη συγκεκριμένη ομάδα, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. Από τους 227 επαγγελματίες Υγείας, οι 130 (57,3%) ήταν θετικοί με τεστ PCR. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90%, στο 65%.

Η καθηγήτρια τόνισε πως η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι καθοριστικής σημασίας και έσπευσε να σημειώσει πως "δεν πρέπει να χάνεται ούτε μία μέρα στους εμβολιασμούς".

Αναφέρθηκε στις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από εμβόλια mRNA, επικαλούμενη μελέτη σε 8.102 άτομα στο Ισραήλ. Αξιολογήθηκε το 5%, οι οποίοι κρίθηκε πως είχαν προϋποθέσεις να έχουν αυξημένο κίνδυνο. Από τα αποτελέσματα της μελέτης, το 98% δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% είχε ήπια αντίδραση και μόλις το 0,7% είχε αναφυλακτικού τύπου αντίδραση, αντιμετωπίσιμη άμεσα. 

Για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, η καθηγήτρια υπογράμμισε πως θα εκδοθεί σύντομα ενημερωτική εγκύκλιος που θα αφορά ομάδες αυξημένου κινδύνου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγούνται από κοινό το εμβόλιο κατά της CoViD και της γρίπης.

 

Ομάδες

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες 12 έως 44 ετών, τα οποία παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα.

 ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 
40 - 44 ετών  65,5% 66,3% 
35 - 39 ετών  58,5% 59% 
30 - 34 ετών  58% 59% 
25 - 29 ετών  57% 58% 
18 - 24 ετών  48% 49% 
15 - 17 ετών  25% 26,5% 
12 - 14 ετών  13% 14,5% 

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με αμοιβή 10 ευρώ ανά εμβολιασμό. Σημείωσε πως περίπου 1.000 γιατροί έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα. 

Παιδιά

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Σημείωσε πως, με την ενεργό συμμετοχή παιδιάτρων, πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς θα απαντηθούν. Θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λαθεμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους.

Έκανε λόγο για αυξημένη κινητικότητα διεθνώς σχετικά με τα εμβόλια στις ηλικίες 5 έως 11 ετών ή και από 6 μηνών. Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένες ποσότητες δόσεων και οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εγκρίνουν τις χορηγήσεις.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”