Επιζώντες από την Covid που συνεχίζουν να έχουν φτωχή συγκέντρωση, δυσκολίες μνήμης και άλλα νοητικά προβλήματα μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, χρόνια αργότερα, σύμφωνα με έρευνα.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία ότι ορισμένοι άνθρωποι με μακρά covid μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν νωρίτερα τις αλλαγές που συνδέονται με την άνοια.

Ο  Alireza Atri, του Banner Sun Health Research Institute, δήλωσε ότι οτιδήποτε μειώνει τα νοητικά αποθέματα και την αντοχή ενός ανθρώπου πρόκειται να επιτρέπει την επιτάχυνση των νευροεκφυλιστικών διαδικασιών.

Αυτό μπορεί τότε να οδηγήσει συμπτώματα νευρολογικών διαταραχών όπως η άνοια, να εμφανιστούν νωρίτερα.

Ο Atri δήλωσε ότι η Covid-19 θα μπορούσε να επιδεινώνει αυτή τη διαδικασία και να επιταχύνει τη νοητική έκπτωση και στη συνέχεια την άνοια.

Εκτός από νευρολογικά συμπτώματα που συνδέονται με την Covid-19 όπως απώλεια γεύσης και όσφρησης ο Atri δήλωσε ότι όσοι έχουν long Covid θα πρέπει να προσέχουν για ‘’ομίχλη του νου’’, προβλήματα με την προσοχή και τη συγκέντρωσή- ενδεχομένως και να ξεχνούν.

Πρόκειται για ακόμα ένα λόγο που οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται, σημείωσε.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ερευνητές εντόπισαν περισσότερες από 50 μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19. Εκτός από την απώλεια μαλλιών, τον πονοκέφαλο, τον βήχα και τη δύσπνοια, ανακάλυψαν επίσης ύπαρξη νευρολογικών συμτπωμάτων όπως άνοια, κατάθλιψη, άγχος και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.

Ένας στους τρεις ανθρώπους που επέζησαν από την Covid-19 διαγνώστηκε με άγχος και διαταραχές διάθεσης εντός 6 μηνών από τη λοίμωξη, σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry.

Νευρολογικές διαγνώσεις όπως άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν πιο σπάνιες αλλά μεταξύ ανθρώπων που εισήχθησαν στη ΜΕΘ το 7% είχε εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν το 2% διαγνώστηκε με άνοια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA