Ο άμεσος στόχος είναι να ενισχυθούν οι ικανότητες των χωρών για έγκαιρη ανίχνευση και ενισχυμένη παρακολούθηση των αναδυόμενων και γνωστών παραλλαγών του SARS-CoV-2. Η υποστήριξη είναι μια απάντηση σε ένα αίτημα προς το ECDC από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιήσει μια σειρά δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του « HERA Incubator » με στόχο την υποστήριξη της ταχείας ανίχνευσης των παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η χορηγούμενη υποστήριξη βασίζεται στις ατομικές ανάγκες κάθε χώρας, όπως περιγράφεται στις αιτήσεις που υποβάλλονται από τις αρχές δημόσιας υγείας τους. Οι δραστηριότητες χρηματοδοτούνται κατά 90% από το ECDC, ενώ οι χώρες θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες το υπόλοιπο 10%. Τα έργα θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2021 και θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

"Μέσω της υλοποίησης αυτών των έργων, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να παρακολουθούν παραλλαγές του SARS-CoV-2", δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon. «Μακροπρόθεσμα, αναμένεται επίσης ότι αυτή η ενισχυμένη υποδομή θα συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιδιωματικής έρευνας για επιδημίες, την επιτήρηση και την ετοιμότητα και άλλων μολυσματικών ασθενειών και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση μελλοντικών διασυνοριακών εστιών και πανδημιών».

Το ECDC συνεχίζει επίσης να παρέχει στα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ και τις γειτονικές χώρες πρόσβαση σε δείγματα του SARS-CoV-2 (περισσότερα από 65.000 δείγματα από 13 χώρες έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 2021), για  να εφαρμόσουν ένα διασυνοριακό πρόγραμμα υποστήριξης για τη δημιουργία ικανοτήτων που εστιάζουν στην περαιτέρω εργαστηριακή υποστήριξη και κατάρτιση.

Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος χαρτογραφεί τα μοναδικά γενετικά σχέδια διαφορετικών στελεχών του ιού και, ως εκ τούτου, είναι ένα βασικό εργαλείο για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων για τη δημόσια υγεία. Είναι το κλειδί για τον προσδιορισμό των παραλλαγών, καθώς και για την παρακολούθηση της εξάπλωσής τους σε κοινότητες και πληθυσμούς.

Πηγές:
ecdc.europa.eu

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή