Τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer μπορεί να μειώσει δραματικά τις ασθένειες που σχετίζονται με την Covid στους άνω των 60 ετών, σύμφωνα με δεδομένα από βραχυπρόθεσμη έρευνα στο Ισραήλ.

Δώδεκα ημέρες μετά τη λήψη της, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 11 φορές χαμηλότερα στην ομάδα που την είχε κάνει σε σύγκριση με μια άλλη που είχε λάβει μόνο δύο δόσεις, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο New England Journal of Medicine. Τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας ήταν 20 φορές χαμηλότερα.

Όπως σημειώνεται στο Bloomberg, τα πρώτα αυτά δεδομένα επικαλούνται στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αλλά και ο Αντονι Φάουτσι, για να υποστηρίξουν την πρόθεσή τους να χορηγηθεί τρίτη δόση στις ΗΠΑ. Η ανάλυση αναμένεται να παίξει ρόλο στην συνάντηση του FDA που θα εξετάσει την πρόταση της Pfizer να εγκριθεί η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στις ΗΠΑ.

Δεν φαίνονται όμως, όλοι σύμφωνοι με την ιδέα.

Η Pfizer ενόψει της συνάντησης του FDA την Παρασκευή, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιό της μειώνεται με τον καιρό και πως απαιτείται τρίτη δόση για να αποκατασταθούν τα επίπεδα ανοσίας. Η έκθεση του FDA έχει πιο μετριοπαθή στάση σημειώνοντας ότι με τις δυο δόσεις υπάρχει αποτελεσματική προστασία κατά σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid-19.

Η ισραηλινή μελέτη εξέτασε πάνω από 1,1 εκατομμύρια Ισραηλινούς, άνω των 60 ετών, που είχαν λάβει εμβόλια Pfizer. Σε ανάλυσή πάντως που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet ομάδα αναγνωρισμένων επιστημόνων, περιλαμβανομένων και δυο του FDA, υποστήριξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται τώρα μια ακόμα δόση εμβολίου. Επεσήμαναν ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που βλέπουμε στο Ισραήλ δεν υπονοούν απαραίτητα ότι η 3η δόση οδηγεί σε μακροπρόθεσμα οφέλη.

ΠΗΓΗ: Euro2day