Η πορεία των κλινικών μελετών θα καθορίσει τα μετέπειτα βήματα της Pfizer  για το χάπι κατά του Κορωνοϊου. Εάν δείξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, η πολυεθνική σκοπεύει να υποβάλει αίτημα χρήσης έκτακτης ανάγκης μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. 

Η από του στόματος αντι-ιική θεραπεία της εταιρείας  θα δοκιμαστεί σε ενήλικες με συμπτώματα COVID-19 που δεν έχουν λάβει θεραπεία στο νοσοκομείο και δεν κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει 1.140 συμμετέχοντες και θα συνδυάσει τη θεραπεία, PF-07321332, με χαμηλή δόση ριτοναβίρης, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως με άλλα αντιιικά φάρμακα.

Οι ασθενείς θα λαμβάνουν τη θεραπεία ή το εικονικό φάρμακο από το στόμα κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες.

Το PF-07321332 έχει σχεδιαστεί έτσι για να εμποδίζει τη δραστηριότητα του κύριου ενζύμου που απαιτείται για την αναπαραγωγή του ιού.

Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, η Pfizer είπε ότι θα υποβάλει αίτηση έκτακτης έγκρισης μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου φέτος.

Την ίδια στιγμή "τρέχει" από τον Ιούλιο μια ξεχωριστή δοκιμή που περιλαμβάνει άτομα που δεν είναι στο νοσοκομείο αλλά κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά.

Υπενθυμίζεται ότι η ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences, που χορηγείται ενδοφλεβίως, είναι η μόνη εγκεκριμένη αντιιική θεραπεία για τον COVID στις ΗΠΑ.

Ένα άλλο χάπι για την COVID-19, το molnupiravir, από την Merck και τον συνεργάτη της Ridgeback Biotherapeutics, μελετάται ήδη σε ασθενείς που δεν βρίσκονται στο νοσοκομείο για να διαπιστώσουν εάν μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου. Παράλληλα, διενεργείται και μια ξεχωριστή δοκιμή για το εάν η λήψη του molnupiravir μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. 

Πηγές: sky news