Μεγάλη διαφορά στον έλεγχο των νέων λοιμώξεων, παρατηρείται σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η σύγκριση Αργολίδας και Πιερίας είναι αποκαλυπτική.

Στην Αργολίδα - είπε - όπου το ποσοστό εμβολιασμών στο 53%, τα ποσοστά κρουσμάτων είναι αισθητά πιο χαμηλά από την Πιερία, όπου είναι εμβολιασμένο το 40% του πληθυσμού.

Ανέφερε πως η ηλικιακή κατανομή σε περιοχές Αττικής με σταθερό φορτίο, δείχνουν πως στη Δυτική Αττική, με ποσοστό εμβολιασμού 40%, καταγράφεται σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 55 ετών, σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για ύφεση της επιδημίας, με τον μέσο κυλιόμενο όρο ημερήσιων κρουσμάτων στα 2.109 και με τα ενεργά κρούσματα στα 19.000.

Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ - είπε - θα κάνουν επιβεβαιωτικά τεστ ή τεστ σε εμβολιασμένα άτομα με συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι συμπτωματικοί, ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ.

Σημείωσε πως ο αυξημένος αριθμός των τεστ έχει οδηγήσει σε υποχώρηση θετικότητας στο 1,5%. Επικαλούμενη μελέτη που έγινε στη χώρα μας, τόνισε πως η θετικότητα των self tests συμπίπτει με τη θετικότητα των εργαστηριακών τεστ ανά περιοχή, στοιχείο που δείχνει πως είναι αξιόπιστα.

Παιδιά

Έκανε λόγο για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά λόγω της λειτουργίας των σχολείων. Σημείωσε πως από τους ελέγχους βρέθηκαν 212 ασυμπτωματικά παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, τα οποία αντιστοιχούν στο 20% συνολικού αριθμού νέων διαγνώσεων.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως οι εισαγωγές στις ΜΕθ εμφανίζουν μείωση κατά 6%. Επισήμανε, πάντως, ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας, καθώς θα αυξάνεται ο χρόνος που περνάει ο κόσμος σε κλειστούς χώρους.

Για τις καταγγελίες περί πλαστών πιστοποιητικών, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε πως ελέγχεται κάθε καταγγελία.

Σημείωσε πως έχει εμβολιαστεί πάνω από το 63% του γενικού πληθυσμού και κάλεσε - όσους δεν έχουν εμβολιαστεί - να το κάνουν.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα