Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και η διατροφή που είναι πλούσια σε κακάο μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τις σχετικές με την ηλικία νευρομυικές αλλαγές που εμφανίζονται με τη σαρκοπενία, ανακάλυψε έρευνα σε ποντικούς.

Ο Jordi Caldero του  Universitat de Lleida, στην Ισπανία, δήλωσε ότι η σαρκοπενία θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την εξασθένηση  της σωματικής απόδοσης των ηλικιωμένων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Aging, εξέτασε την επίδραση 2 διατροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, που περιείχαν είτε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (κατεχίνες) είτε φλαβονοειδών του κακάο, σε αλλαγές στο νευρομυικό σύστημα ποντικών.

Η  πρόσληψη φλαβονοειδών από το  πράσινο τσάι ή το κακάο μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης σε ηλικιωμένους ποντικούς και να εμποδίσει μερικές δομικές αλλαγές σε κυτταρικά συστατικά του νευρομυικού συστήματος.

Επιπλέον, το  εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αλλά όχι το κακάο μείωσε τη μικρογλοίωση και αύξησε το ποσοστό νευροπροστατευτικών μικρογλοιακών φαινοτύπων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν ότι ορισμένες φυτικές  φλαβανόλες μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμες στο θρεπτικό έλεγχο της εξασθένησης του νευρομυικού συστήματος λόγω ηλικίας.

Πηγές: Aging