Το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά το "κοκκίνισμα" τεσσάρων νομών της Μακεδονίας στον επιδημιολογικό χάρτη, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την πανδημία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έξαρση κρουσμάτων που άρχισε να παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, εφιστώντας προσοχή.

"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πρέπει να υπάρχει μια επαγρύπνηση, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να πιεστεί το σύστημα υγείας στην Κεντρική Μακεδονία. Το ζήσαμε και πέρυσι στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη", είπε χαρακτηριστικά.

Οι τρεις νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας που μπήκαν στο "κόκκινο" (Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας), βρίσκονται ψηλά στη λίστα των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, όπως και η Καβάλα, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Κοινά στοιχεία των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, και καθοριστικοί παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σύγκριση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, και κυρίως η αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία τους.

Τα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων στους τέσσερις νομούς κυμαίνονται από 40% ως 47% και τα ποσοστά όσων έκαναν μία δόση από 43% ως 51%.

Διοικητές νοσοκομείων, γιατροί πρώτης γραμμής και υγειονομικοί φορείς των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων περιγράφουν την εικόνα στο iatronet.

Πιερία: Γεμάτη η κλινική COVID, μόνο δύο εμβολιασμένοι

Για δραματική αύξηση της προσέλευσης ασθενών στα ΤΕΠ και των νοσηλειών από τις αρχές Σεπτεμβρίου κάνει λόγο ο Ηρακλής Τσανικίδης (φωτογραφία), πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και διευθυντής της Παθολογικής και της COVID Κλινικής του νοσοκομείου Κατερίνης.

"Η κλινική COVID, δυναμικότητας 25 κλινών, είναι σήμερα γεμάτη, ενώ πριν από 20 μέρες είχαμε μόνο 7 - 8 ασθενείς. Από τους 25 μόνο οι 2 είναι εμβολιασμένοι, κι αυτοί έχουν πολύ καλύτερη κλινική εικόνα. Σε 3 - 4 μέρες παίρνουν εξιτήριο", είπε στο iatronet και πρόσθεσε: "Ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει σε σχέση με τον περσινό Νοέμβρη, οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι είναι από 40 ως 60 ετών. Πολλοί εξ αυτών ήταν αρνητές του εμβολιασμού και δηλώνουν τώρα όχι μόνο μετανιωμένοι, αλλά και παραπλανημένοι από τους γιατρούς του Facebook. Δεν χρειαζόταν όμως να φτάσουν στο σημείο να παίρνουν διπλή παροχή οξυγόνου για να πειστούν".

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι προς το παρόν non COVID. Τα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Τις τελευταίες μέρες χρειάστηκε να διασωληνωθούν δύο ασθενείς, και έπειτα από επικοινωνία με το ΕΚΕΠΥ ο ένας μεταφέρθηκε στη Λάρισα, ενώ ο άλλος επρόκειτο να διακομιστεί στα Τρίκαλα, αλλά την τελευταία στιγμή ελευθερώθηκε κλίνη στο "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης.

Ημαθία: "Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας"

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση ασθενών και στα δύο νοσοκομεία της Ημαθίας, σε Βέροια και Νάουσα.

"Εμένα προσωπικά δεν με εξέπληξε ότι μπήκαμε στο κόκκινο. Βλέποντας κάθε μέρα πώς κινείται και συμπεριφέρεται ο κόσμος το θεωρούσα αναμενόμενο. Μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας, ελπίζουμε να μη ζήσουμε τα ίδια με πέρυσι", λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Βασίλειος Διαμαντόπουλος (φωτογραφία).

Το τμήμα COVID του νοσοκομείου Βέροιας έχει γεμίσει, ενώ ανοίγουν θέσεις και στη non COVID Παθολογική Κλινική προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες. Στο νοσοκομείο της Νάουσας δεν έχει ανοίξει ακόμη τμήμα COVID, καθώς υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Βέροιας, Ηλίας Πλιόγκας (φωτογραφία), επιβεβαιώνει την αυξημένη πίεση. "Υπάρχει πράγματι αρκετή πίεση, αλλά δεν φοβόμαστε. Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, έχουμε την εμπειρία από τα προηγούμενα κύματα. Έχουμε επάρκεια γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και την ευελιξία να διαμορφώνουμε τις κλινικές μας σύμφωνα με τις ανάγκες", είπε στο iatronet.

Και εδώ η ΜΕΘ είναι "καθαρή" από COVID περιστατικά, τα οποία διακομίζονται σε άλλους νομούς.

Πέλλα: Το 95% ανεμβολίαστοι

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, Στέλιος Καλούδης, έχει ειδικότητα πνευμονολόγου και διατηρεί ιατρείο στην πόλη της Έδεσσας. Το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις ασθενών είναι αυξημένες και αρκετούς εξ αυτών χρειάζεται να τους παραπέμψει στο νοσοκομείο.

"Υπάρχει πολύς κόσμος που ανθίσταται ακόμη στον εμβολιασμό. Δεν υπάρχει μέρα που να μη συναντάω ανεμβολίαστους. Το 95% των περιστατικών με βαριά δύσπνοια που έρχονται στο ιατρείο μου και τους παραπέμπω στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστοι", τόνισε.

Η πίεση στις δομές υγείας του νομού είναι αυξημένη, ενώ στα δύο νοσοκομεία - Έδεσσας και Γιαννιτσών - υπάρχει έντονος προβληματισμός λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. "Στο νοσοκομείο Έδεσσας έγιναν παραιτήσεις παθολόγων και δεν υπήρχε επάρκεια γιατρών αυτής της ειδικότητας. Έγιναν μετακινήσεις από τα Γιαννιτσά για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Το καλοκαίρι είχε γίνει ένας σχεδιασμός η Έδεσσα να είναι free COVID και τα COVID περιστατικά να παραπέμπονται στα Γιαννιτσά, αλλά δεν κράτησε πολύ. Απελευθερώθηκαν τελικά και τα δύο", σημείωσε ο κ. Καλούδης.

Καβάλα: μικρή "ανάσα" έπειτα από τα χθεσινά εξιτήρια

Έξι εξιτήρια που δόθηκαν την Πέμπτη έδωσαν μικρή "ανάσα" στην COVID κλινική του νοσοκομείου Καβάλας, η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη επί αρκετές ημέρες. Το απόγευμα της Πέμπτης στην κλινική νοσηλεύονταν 36 ασθενείς σε σύνολο δυναμικότητας 43 κλινών, ενώ πλήρεις ήταν και οι 6 κλίνες στη ΜΕΘ COVID. Η εικόνα των τελευταίων ημερών παρουσιάζει ενδείξεις κάποιας μικρής αποκλιμάκωσης.

"Είχαμε μεγάλη αύξηση της προσέλευσης το τελευταίο διάστημα και πολύ υψηλούς αριθμούς νέων λοιμώξεων στην Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ. Τα περιστατικά είναι από όλη την Π.Ε. και όχι μόνο από την πόλη της Καβάλας. Ευτυχώς ένα μικρό σχετικά ποσοστό αυτών χρειάζεται νοσηλεία", ανέφερε στο iatronet ο διοικητής του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης (φωτογραφία). Η θετικότητα των τεστ που διενεργούνται στο νοσοκομείο εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά κατά τι μειωμένη σε σχέση με το περασμένο διάστημα. Χθες, βρέθηκαν 8 θετικά σε 73 ελέγχους.

Η διοίκηση συνεχίζει τη διερεύνηση των συνολικά 14 ύποπτων πιστοποιητικών νόσησης μεταξύ του προσωπικού. "Έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής τα 9 από τα 14 και έχει προκύψει 1 μη κανονικό πιστοποιητικό, το οποίο παίρνει το δρόμο του εισαγγελέα. Συνεχίζουμε στα υπόλοιπα 6 και ελπίζουμε να επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό", σημείωσε ο διοικητής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις