Του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός έναντι της βαριάς νόσησης και της διασωλήνωσης από λοίμωξη COVID-19 αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία που δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα (Πέμπτη 16/9), το 91,8% των συνολικά 359 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ όλης της χώρας είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, που έχει την ευθύνη 14 νοσοκομείων από το ανατολικό μισό της Θεσσαλονίκης ως τον Έβρο, το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας το 98% στις ΜΕΘ και στο 78,7% στις απλές κλίνες COVID-19.

Από τη σύγκριση των στοιχείων που δημοσιοποιεί καθημερινά ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης (φωτογραφία), προκύπτει, επιπλέον, και η τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τη σταθεροποίηση που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό σε απλές κλίνες αυξήθηκαν κατά 13, ή σε ποσοστό 5,75%, σε μία μέρα, από την Πέμπτη ως την Παρασκευή. Την ίδια μέρα, πανελλαδικά, οι εισαγωγές ασθενών μειώθηκαν κατά 8,04%.

Τα δεδομένα σήμερα και χθες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, με τη μορφή infographics, που δημοσιεύει στο Facebook ο κ. Τσαλικάκης, σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, 239 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID-19, εκ των οποίων οι 188 είναι ανεμβολίαστοι (78,7%) και οι 51 εμβολιασμένοι.

Στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της ίδιας ΥΠΕ νοσηλεύονται 51 ασθενείς, εκ των οποίων οι 50 (98%) είναι ανεμβολίαστοι και μόλις ένας εμβολιασμένος.

Σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (High Flow Oxygen Mask) νοσηλεύονται 23 ασθενείς. Εξ αυτών οι 20 (87%) είναι ανεμβολίαστοι και 3 εμβολιασμένοι.

Χθες, Πέμπτη νοσηλεύονταν 226 ασθενείς σε απλές κλίνες (13 λιγότεροι από σήμερα), εκ των οποίων 51 εμβολιασμένοι (175 ανεμβολίαστοι ή ποσοστό 77,4%). Πενήντα ήταν οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ (ένας λιγότερος από σήμερα), εκ των οποίων οι 49 ανεμβολίαστοι (98%). Οι ασθενείς σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου ήταν 25 (δύο περισσότεροι από σήμερα), εκ των οποίων οι 22 ανεμβολίστοι (88%).