Με τεράστια κενά στην εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων ατόμων, ανακοινώνεται σήμερα επέκταση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της CoViD.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει ανάψει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας άνω των 60 ετών, τους διαμένοντες σε μονάδες χρόνιας φροντίδας, ενώ θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί. Από τις 14 του μήνα, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους και έχουν οριστεί 10.000 ραντεβού.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως, για τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους, το επιχείρημα είναι πως η τρίτη δόση είναι αναγκαία, καθώς δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις, λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας.

Για τους υγειονομικούς - σημείωσε - το επιχείρημα είναι ότι εκτίθενται ιδιαίτερα στον ιό και οι μελέτες δείχνουν πως παρατηρείται βαθμιαία μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και μείωση και της κυτταρικής ανοσίας, ιδιαίτερα μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση θα γίνει με σκεύασμα mRNA (Pfizer - Moderna) και δεν θα είναι υποχρεωτική

Στους ανοσοκατεσταλμένους, θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στις υπόλοιπες ομάδες, θα χορηγείται έξι έως οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ακάλυπτοι

Την ώρα που ολοκληρώνεται η προτεραιοποίηση όσων θα λάβουν την τρίτη δόση, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των δικαιούχων δεν έχουν λάβει καν την πρώτη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα, ανά ηλικιακή ομάδα, έχουν ως εξής:

  • 60 έως 69 ετών: Το 20,6% ή 233.613 άτομα (σύνολο πληθυσμού 1.134.945 άτομα).
  • 70 - 79 ετών: Το 17,9% ή 182.086 άτομα (σύνολο πληθυσμού 1.017.242 άτομα).
  • 80 ετών και άνω: Το 26,5% ή 154.583 άτομα (σύνολο πληθυσμού 583.334 άτομα).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο ελληνικός πληθυσμός ηλικίας 60 ετών και άνω είναι 2.734.621 άτομα, εκ των οποίων οι 570.282 δεν έχουν εμβολιαστεί.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα