Έρευνα σε εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19, εντόπισε όσους έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου μετά από breakthrough λοίμωξη.

Πιο ευάλωτοι φάνηκε ότι είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι από χημειοθεραπεία από πρόσφατη μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγούς οργάνου ή HIV/AIDS. Επίσης κίνδυνο έχουν άνθρωποι με νευρολογικές διαταραχές όπως άνοια και νόσο του Parkinson, τρόφιμοι ιδρυμάτων και όσοι έχουν χρόνιες διαταραχές περιλαμβανομένου του συνδρόμου Down.

Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 7 εκατομμύρια εμβολιασμένους στη Βρετανία από τους οποίους τα 5 εκατομμύρια είχαν λάβει και τις 2 δόσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Η τεράστια εθνική έρευνα σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με 2 δόσεις στη Βρετανία ανακάλυψε ότι μικρή μειοψηφία ανθρώπων παραμένει σε κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19.

Ο υπολογιστής κινδύνου βοηθά να εντοπιστούν όσοι παραμένουν περισσότερο σε κίνδυνο μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον ερευνητής Aziz Sheikh. του University of Edinburgh.

Στην ομάδα εμβολιασμένων υπήρχαν περισσότεροι από 2.000 θάνατοι από COVID-19 και σχεδόν 2.000 σχετικές με αυτήν εισαγωγές στο νοσοκομείο.

81 από τους θανάτους και 71 νοσηλείες σημειώθηκαν 14 ή περισσότερες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι ερευνητές επίσης έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, εθνικότητα και ποσοστό λοιμώξεων από κορωνοιό.

Σχετικά λίγες νοσηλείες ή θάνατοι λόγω COVID-19 συνέβησαν σε όσους έλαβαν δεύτερη δόση.

Αυτό σημαίνει, ότι έλειπε από την έρευνα στατιστική ισχύς που να διαπιστώνει αν οι ομάδες σε κίνδυνο είναι περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτες μετά από τη δεύτερη δόση σε σχέση με μετά την πρώτη δόση.

Πηγές:
BMJ.