Τρεις νέες ομάδες πληθυσμού που θα δικαιούνται τρίτη δόση του εμβολίου κατά της CoViD, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου. Πρόκειται για τους χρόνια νοσηλευόμενους, άτομα άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Όπως είπε, τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από 5 έως 6 μήνες και η μείωσή τους, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία.

"Επικράτησε έντονος προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ειδικά στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη", επισήμανε.

Σημείωσε πως η πρώτη ομάδα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα. Μία ακόμη κατηγορία είναι όσοι έχουν μειωμένα αντισώματα λόγω ηλικίας και μία τρίτη όσοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε θετική γνωμοδότηση για τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά για εμβολιασμό είναι τα ηλικιωμένα άτομα που διαβιούν χρονίως σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τη κ. Θεοδωρίδου, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την CoViD. Το 59,02% των νοσηλευόμενων είναι άτομα 60 έως 79 ετών, ενώ στην ίδια ομάδα αντιστοιχεί το 48% των θανάτων.

Επικαλούμενη μελέτη από το Ισραήλ, τόνισε πως αυξήθηκε κατά 10 φορές ο δείκτης αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση.

Κάλυψη

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως το 65,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Από τις 30 του μήνα - είπε - ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Η εμβολιαστική κάλυψη στους νέους έχει - ανά ηλικία - ως εξής:

  • 35 έως 39 ετών: 59,8% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 60,4%.
  • 30 έως 34 ετών: 59,3% έχουν εμβολιαστεί - 60% με τα ραντεβού.
  • 25 έως 29 ετών: 58,8% έχουν εμβολιαστεί - 59,7% με τα ραντεβού.
  • 18 έως 24 ετών: 50,2% έχουν εμβολιαστεί - 51,3% με τα ραντεβού.
  • 15 έως 17 ετών: 28,7% έχουν εμβολιαστεί - 30% με τα ραντεβού.
  • 12 έως 14 ετών: 15,7% έχουν εμβολιαστεί - 17,44% με τα ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε πως επτά στους δέκα Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, αλλά θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι.

Έγκριση

Για τους λόγους που ώθησαν στην απόφαση για την τρίτη δόση, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως συνέβαλε και η πορεία της παραλλαγής Δέλτα. 

Σε σχέση με το εάν θα χορηγούταν τρίτη δόση σε περίπτωση που είχαν επιτευχθεί ποσοστά κάλυψης 80%, απάντησε θετικά, εφόσον κρινόταν πως αυτό να συνέβαλε στην αποτελεσματική κάλυψη κατά του ιού.

Για το θέμα της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), η καθηγήτρια είπε πως θα θέλαμε να έχει εγκριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης, αλλά νωρίς και πριν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ανέφερε, δε, πως συζητείται το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης και στον γενικό πληθυσμό. Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένονται δεδομένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ειδικών Λοιμώξεων (CDC), οι ειδικοί του οποίου αξιολογούν το θέμα της τρίτης δόσης.

Δημ.Κ.