Η απώλεια χρόνων ζωής λόγω covid-19 είναι μεγαλύτερη από ό, τι υπολόγιζαν μέχρι τώρα οι έρευνες για την ακραία θνησιμότητα. Αμερικανοί ερευνητές καταμέτρησαν στο Annals of Internal Medicine για το 1ο έτος της πανδημίας συνολικά  9,2 εκατ. χαμένα χρόνια ζωής, τα μισά από τα οποία αντιστοιχούσαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Ένα βασικό επιχείρημα κατά των δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας ήταν ότι η COVID-19 σκοτώνει  ανθρώπους που ούτως ή άλλως είχαν λίγους μήνες ζωής, πιθανώς με άνοια και άλλες ασθένειες που περιορίζουν σοβαρά την ποιότητα ζωής. Οι υπολογισμοί, τους οποίους παρουσιάζει τώρα μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Darius Lakdawalla από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, δίνουν μια διαφορετική εικόνα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα σχετικά με το ποσοστό θνησιμότητας που δημοσιεύθηκαν από το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και άλλες πηγές με το αναμενόμενο προσδόκιμο ζωής των προσβληθέντων. Οι υπολογισμοί τους καλύπτουν την περίοδο μεταξύ 22 Μαρτίου 2020 και 13 Μαρτίου 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν 740.247 επιπλέον θάνατοι στις ΗΠΑ, από τους οποίους 545.324 έχουν ταξινομηθεί ως σχετιζόμενοι με την COVID-19 και 194.923 ως μη σχετιζόμενοι. Στην τελευταία ομάδα περιλαμβάνονται άτομα που δεν είχαν λάβει ιατρική βοήθεια για άλλες ασθένειες λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ή από φόβο μόλυνσης.

Όσον αφορά το μέσο όρο προσδόκιμο ζωής, οι Αμερικανοί έχασαν 10,56 εκατ. χρόνια ζωής (YLL), εκ των οποίων τα 7,96 εκατ. αφορούσαν χρόνια με καλή ποιότητα ζωής (QALY). Οι αριθμοί αυτοί μειώνονται σε 9,08 εκατ. YLL και QALY 6,62 εκατ. όταν ληφθεί υπόψη ότι πολλά κρούσματα COVID-19 εμφανίστηκαν σε άτομα που είχαν μειωμένο προσδόκιμο ζωής λόγω χρόνιων νοσημάτων. Μεταξύ των θυμάτων, ωστόσο, ήταν και πολλοί άνθρωποι με προσδόκιμο ζωής άνω του μέσου όρου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Lakdawalla, το ποσοστό αυτό φτάνει το 38%.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα 9,08 εκατ. που χάθηκαν λόγω COVID-19 με τα 15,4 εκατ. που χάθηκαν από καρκίνο και τα 14,7 εκατ. από καρδιαγγειακές παθήσεις. Το μερίδιο της COVID-19 ανερχόταν ήδη στο 1/3 το 1ο έτος, όταν συνδυάζονται οι άλλες δύο κύριες αιτίες θανάτου.

Σύμφωνα με τον Lakdawalla, οι απώλειες στους νεότερους ανθρώπους υποτιμώνται. Ένας 40χρονος που πεθαίνει από COVID-19 χάνει κατά μέσο όρο 39 χρόνια, ενώ για έναν 65χρονο αντιστοιχεί στα 18 χρόνια. Αυτό εξηγεί γιατί από τα  συνολικά 9,08 εκατ. χαμένων χρόνων ,τα 4,7 εκατομμύρια αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα 25-64 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα