Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας προκαλούν έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε συνδυασμό με την αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων στη Μακεδονία, αλλά και την αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία, χτύπησαν "καμπανάκι" και οδήγησαν τον υπουργό, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, μαζί με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, να πραγματοποιήσουν την σημερινή επίσκεψη σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

Σε διαδοχικές συσκέψεις που είχαν με τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, αντίστοιχα, ζήτησαν από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να "βάλουν πλάτη", βοηθώντας ενεργά με τις δικές τους δυνάμεις στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, που σε ορισμένες περιοχές κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον χάρτη εμβολιαστικής κάλυψης του covid-19.gov.gr, στη Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 48% ως 51%* του πληθυσμού, αρκετά κάτω από το 55,77% του μέσου όρου της χώρας και 10 ολόκληρες μονάδες χαμηλότερα από το 60% του Κεντρικού Τομέα Αθήνας.

Ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας. Στην "κόκκινη" Πιερία τα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων κινούνται μεταξύ 40% και 45%*, στην επίσης "κόκκινη" Πέλλα μεταξύ 44% και 46%* και στην Κοζάνη μεταξύ 45% και 50%*, ενώ στις Σέρρες μεταξύ 39% και 44%*.

(* Ο πρώτος αριθμός αντιστοιχεί στους διαμένοντες στην Περιφερειακή Ενότητα και ο δεύτερος προκύπτει από την τοποθεσία του κάθε εμβολιαστικού κέντρου, που μπορεί να περιλαμβάνει και κατοίκους άλλων Π.Ε.)

Στη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τα δεδομένα και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την συμβολή όλων για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. "Μας ζήτησε να βρισκόμαστε σε συντονισμό και επικοινωνία με τα εμβολιαστικά κέντρα, να βοηθήσουμε στην επικοινωνία του μηνύματος του εμβολιασμού στους δημότες μας που δεν έχουν πειστεί ακόμα, και να παρέχουμε οχήματα και ό,τι άλλο πρόσφορο μέσο στα συνεργεία, βοηθώντας στην επιχείρηση εμβολιασμού κατ’ οίκον", είπε στο iatronet δήμαρχος του πολεοδομικού συγκροτήματος που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Ανάλογες ήταν οι παραινέσεις και προς τους αιρετούς της Κοζάνης, όπου ο κ. Πλεύρης βρέθηκε το απόγευμα, ενώ νωρίτερα υπήρξε συνάντηση και με εκπροσώπους της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, από τους οποίους ζητήθηκε επίσης να επικοινωνήσουν στο ποίμνιο το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

Η περιοδεία άρχισε νωρίς το πρωί από τις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας, όπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συζήτησε με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τους διοικητές νοσοκομείων τους τρόπους ενίσχυσης του συστήματος περίθαλψης. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση των κλινικών COVID, το άνοιγμα κλινών ΜΕΘ COVID που βρίσκονται προς το παρόν αναξιοποίητες, σε εφεδρεία, καθώς και την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου συγκεντρώθηκαν σε κοντινή απόσταση και αποδοκίμασαν τον υπουργό και τους διοικητές κατά την άφιξή τους.

Δεν τίθεται θέμα lockdown

Προσερχόμενος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη συνάντηση με τους δημάρχους, ο Θάνος Πλεύρης έβαλε φρένο στα σενάρια για επικείμενο lockdown, λέγοντας πως η επίσκεψη είναι προληπτική και πως δεν τίθεται αυτή τη στιγμή καμία κουβέντα για λήψη περιοριστικών μέτρων.

"Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τους διοικητές των νοσοκομείων όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για κάποια νούμερα που θεωρούμε ότι χρειάζονται μια προσοχή, που έχουν να κάνουν με την αύξηση των νοσηλειών και μια αύξηση των κρουσμάτων. Δεν υπάρχει καμία άλλη κουβέντα. Στόχος μας είναι να αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού που σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της επικράτειας", είπε, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε νομούς γειτονικούς της Θεσσαλονίκης και για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως και για την συγκεκριμένη περιοχή δεν τίθεται προς το παρόν θέμα λήψης μέτρων.

"Η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ", δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "το 2021 δεν είναι 2020. Υπάρχουν τα εμβόλια, είμαστε πολύ πιο προετοιμασμένοι και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συντονιστούμε, να συντονίσουμε, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω έξαρση". Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των έξυπνων τρόπων για να επιτευχθεί αυτό, έναντι των οριζόντιων μέτρων που πρέπει να αποφευχθούν, γιατί δεν ωφελούν την οικονομία και την κοινωνία.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλιδου, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια (σ.σ. ο Απόστολος Τζιτζικώστας λείπει στο εξωτερικό), έκανε επίσης σύγκριση της σημερινής συγκυρίας με την περσινή, που έφερε το εφιαλτικό για τη Θεσσαλονίκη δεύτερο κύμα. "Πέρσι υπήρχε μια σύσκεψη, κάτι μπορεί να ξέφυγε, δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Φετος υπάρχουν τα εμβόλια, υπάρχει η μετάλλαξη, υπάρχει μικρός αριθμός εμβολιασμών. Τα γνωρίζουν όλοι. Σκοπός είναι να βρούμε την καλύτερη δυνατή διαδικασία λύσης του προβλήματος", είπε.

Δυτική Μακεδονία: Ο ανεμβολίαστος περιφερειάρχης

Στην Κοζάνη, όπου έφτασε το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας ήρθε αντιμέτωπος με συγκεντρωμένους υγειονομικούς έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου συνάντησε τον περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη. Ο τελευταίος δεν έχει εμβολιαστεί, και ο υπουργός δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο πώς μπορεί να πείσει τους πολίτες να το κάνουν.

"Εγώ δεν μπαίνω στη λογική ούτε για τους λόγους που έχει ο καθένας και ειδικά αν οι λόγοι είναι ιατρικοί, ούτε για άλλες καταστάσεις. Έρχομαι εδώ πέρα ως υπουργός Υγείας με ένα σαφές μήνυμα: ότι αυτή τη στιγμή απέναντι στην πανδημία έχουμε το εμβόλιο. Έχοντας το εμβόλιο δεν χρειάζεται να ακούσουν εμένα, να ακούσουν τα στοιχεία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600.000 συμπολίτες μας άνω των 60 οι οποίοι είναι πάρα πολύ ευάλωτοι και κινδυνεύουν. Και επειδή η εμπειρία της ΜΕΘ και της διασωλήνωσης είναι βιωματική μη ρισκάρει κανείς", είπε και πρόσθεσε: "Δεν μπαίνει σε προσωπική κουβέντα οτιδήποτε. Εγώ έρχομαι εδώ με τη θεσμική ιδιότητα και απευθύνομαι σε θεσμικούς εταίρους οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στην αύξηση του εμβολιασμού".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα