Περισσότερες από 6 δις. δόσεις εμβολίων κατά της COVID έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που βασίστηκε σε επίσημες πηγές.

Η εμβολιαστική ορμή έφτασε σε σταθερό ρυθμό και χρειάστηκαν 29 ημέρες για να συμπληρωθούν τα  6 δισ. δόσεις, σχεδόν με την ίδια ταχύτητα με τα 4 και 5 δις. δόσεις, στις 30 και 26 ημέρες αντίστοιχα.  

Αντίθετα χρειάστηκαν 140 ημέρες για να χορηγηθεί το πρώτο δισεκατομμύριο δόσεις.

Σχεδόν το 40 % (2,18 δισ) των 6 εκατομμυρίων εμβολίων χορηγήθηκε στην Κίνα. Στην Ινδία 826,5 εκατομμύρια και στις ΗΠΑ 386,8 εκατομμύρια (η τριάδα των χωρών που έχουν χορηγήσει τα περισσότερα εμβόλια).

Μεταξύ των χωρών με πληθυσμό άνω του εκατομμυρίου, στην κορυφή είναι τα ΗΑΕ με 198 δόσεις ανά 100 κατοίκους (περισσότερο από το 81% του πληθυσμού τους είναι πλήρως εμβολιασμένοι).

Ακολουθεί η Ουρουγουάη, με 175 δόσεις ανα 100 κατοίκους, το Ισραήλ με 171, η Κούβα με 163, το Κατάρ με 162 και η Πορτογαλία με 154.

Ορισμένες από αυτές άρχισαν τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων- Ισραήλ, ΗΑΕ και Ουρουγουάη.

Ενώ χώρες της δυτικής Ευρώπης, Βόρειας Αμερικής και ορισμένες της Μέσης ανατολής που έχουν τη μεγαλύτερη ώθηση αρχίζουν να επιβραδύνουν, άλλες στην Ασία, Λατινική Αμερική και Ωκεανία αρχίζουν να επιταχύνουν.

Ενώ οι περισσότερες φτωχότερες χώρες έχουν αρχίσει να εντείνουν τους εμβολιασμούς η κάλυψη παραμένει ανομοιογενής,  αν και τα εμβόλια αυξήθηκαν τις πρόσφατες εβδομάδες μετά από δωρεές από πιο πλούσιες χώρες.

Χώρες υψηλού εισοδήματος χορήγησαν 124 δόσεις ανά 100 κατοίκους κατά μέσον όρο, έναντι 4 δόσεων ανά 100 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τρεις χώρες δεν έχουν ακόμα αρχίσει εμβολιασμούς- Μπουρούντι Ερυθραία και Βόρειος Κορέα.

Πηγές:
AFP

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού