Σταθεροποιητική είναι η τάση της επιδημίας στη χώρα, αλλά αυξητική στη Θεσσαλονίκη, κατά 11% έως 36%. Αυτό ανέφερε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σχολιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα είναι 20.000. Η αύξηση - είπε - είναι της τάξης του 100% στην Ξάνθη, 60% στην Κοζάνη, 40% στη Δράμα, στον Έβρο και στην Πιερία.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με την Αττική.

Εξήγησε πως το ΕΣΥ δεν πιέζεται, με εξαίρεση περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων ασθενών με CoViD είναι 45 έως 65 ετών.

Έκανε λόγο για μικρή αύξηση κρουσμάτων σε μαθητές κατά 16%, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες.

Όπως είπε, μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε πως η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει κατά 85% τη μετάδοση της μετάδοσης Δέλτα στο σχολικό περιβάλλον.

Αναφέρθηκε στο κλείσιμο δύο σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας πως το εβδομαδιαίο testing μπορεί να ελέγξει την επιδημία. "Έκλεισαν δύο σχολεία, αλλά 2 εκατομμύρια μαθητές συνεχίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο", είπε.

Τεστ

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μικρή αύξηση κατά 5% στις διαγνώσεις, πιθανό λόγω της αύξησης των τεστ.

Ο αριθμός των θανάτων σημείωσε μείωση κατά 11%, για δεύτερη εβδομάδα, ενώ μείωση υπάρχει στις νοσηλείες και εισαγωγές ασθενών.

Ανακοίνωσε πως έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια τεστ και έχουν επιβεβαιωθεί 104.000 θετικές εξετάσεις.

Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι οι θετικότητες παρουσιάζουν μείωση, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα. "Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης παραμένει το εμβόλιο", επανέλαβε ο καθηγητής.

Για τον κίνδυνο από το στέλεχος "Mu", τόνισε πως ο "πρωταθλητής" στην αποφυγή της ανοσολογικής απόκρισης είναι το στέλεχος Βήτα, το οποίο όμως δεν έχει μεγάλη διασπορά.

Για το ποσοστό της ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) δεν απέκλεισε την εκτίμηση να έχει φτάσει στο 75%.

Για τη γρίπη, εκτίμησε πως αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα φέτος και πως δεν είναι γνωστό το στέλεχος που θα επικρατήσει.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση [μελέτη]
Aνάκληση φρέσκων ζυμαρικών από τον ΕΦΕΤ