Νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19 ίσως γίνονται πιο "αερομεταφερόμενοι" καθώς εξελίσσονται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pανεπιστημίου του Maryland που δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases journal.

Οσοι μολύνθηκαν με το στέλεχος Αλφα εκπνέουν 43 έως 100 φορές περισσότερο ιό στον αέρα σε σχέση με αυτούς που μολύνθηκαν με το αρχικό στέλεχος. Παράλληλα, η έρευνα έδειξε ότι η προστατευτική μάσκα μειώνει τον όγκο του ιού που εκπνέει ο φορέας κατά περίπου 50%.

"Ξέρουμε ότι το στέλεχος Δέλτα που κυκλοφορεί τώρα είναι ακόμα πιο μεταδοτικό από το Αλφα", σημειώνει ο καθηγητής Don Milton. "Καθώς οι έρευνες υποδεικνύουν ότι διαδοχικές μεταλλάξεις συνεχίζουν να γίνονται καλύτερες στο να ταξιδεύουν στον αέρα, καλύτερος αερισμός και καλά χρησιμοποιούμενες μάσκες, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, μπορούν να αντισταθμίσουν τον αυξημένο κίνδυνο", προσέθεσε.

Στις αρχές της πανδημίας οι επιστήμονες δεν μπορούσαν αρχικά να επιβεβαιώσουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σωματιδίων στον αέρα και πιστεύονταν ότι μεταδίδονταν μέσω συγκεκριμένων πράξεων, όπως ο βήχας.

"Ξέρουμε ήδη ότι η παρουσία του ιού στο σάλιο και ρινικό επίχρισμα αυξήθηκε με το στέλεχος Αλφα. Οι ιοί από το στόμα και τη μύτη μπορεί να μεταδίδονται από ένα νέφος σταγονίδια γύρω από ένα μολυσμένο άνθρωπο. Η μελέτη μας, όμως, δείχνει ότι ο ιός στο αερόλυμα που εκπνέεται είναι ακόμα περισσότερο αυξημένος", δηλώνει ένας εκ των ερευνητών, ο Jianyu Lai.

ΠΗΓΗ: Euro2day