Τρεις στους πέντε ιερείς δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της CoViD. Αυτό ανέφερε την Παρασκευή ο καθηγητής Πνευμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, καλώντας τους υπεύθυνους του ΕΟΔΥ να δώσουν τα στοιχεία.

Μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής τόνισε πως το 60% έως 70%, "ίσως και παραπάνω", των ιερέων είναι ανεμβολίαστοι, με βάση τοπικές μετρήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί. Στους μοναχούς και στις μοναχές στα μοναστήρια, υπολογίζει το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο 80% με 90%.

"Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ο μοναχός ηγούμενος της Κρουσταλλένιας, Δαμιανός - μόλις 54 ετών - από κορωνοϊό, εδώ στη μονάδα της Κρήτης", τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ιερέων, όπως γνωρίζουμε για τους γιατρούς ή για τα παιδιά.

Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συνδρομή της Εκκλησίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς και για την ευρύτερη συνεργασία Εκκλησίας - υπουργείου Υγείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως ανταλλάχθηκαν απόψεις, τέθηκαν προβλήματα που υπάρχουν και επιχειρείται να βρεθούν τρόποι για συνεργασία στα θέματα της πανδημίας, στα θέματα της αντιμετώπισής της, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα της Υγείας"

"Έναν στόχο που βάλαμε είναι να κάνουμε όλοι μαζί μια επίσκεψη σε αυτά τα έργα της Αρχιεπισκοπής μας, μαζί με τον υπουργό, την αναπληρώτρια υπουργό και τους συνεργάτες τους, να δούμε ποια είναι αυτά, πώς λειτουργούν, τι προσφέρουν", ανέφερε, για να σημειώσει:

"Είναι αλήθεια ότι πολλοί λένε 'τι κάνει η Εκκλησία'. Η Εκκλησία δεν είναι για να φωνάζει, για να ομιλεί, αλλά είναι και για να πράττει.  Αυτό το 'πράττειν' μας ενδιαφέρει περισσότερο να έρθει σε γνώση των ανθρώπων που πολλές φορές  καταλογίζουν πολλά ημών των ιερέων, χωρίς να γνωρίζουν σε βάθος το έργο μας. Είπαμε, παραδείγματος χάριν, να επισκεφτούμε το ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής μας στον Βαρνάβα που φιλοξενεί ανθρώπους με νοητική υστέρηση, να επισκεφτούμε το Κέντρο Γεροντολογίας που είναι στον Ωρωπό και είναι από τα σπουδαιότερα έργα στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση σε αυτή την περιοχή που θα κάνουμε την περιοδεία μας, να δούμε και τους παιδικούς σταθμούς, τις κατασκηνώσεις των νέων, πολλούς χώρους που απασχολούν πολλούς ανθρώπους,  αλλά σκορπίζουν τη διακονία σε πολύ περισσότερες".

Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνδρομή της Εκκλησίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και στην προσπάθεια να πειστεί όλο και περισσότερος κόσμος για το ότι ο εμβολιασμός θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία:

"Μάς δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με κοινωνικές πρόνοιες, όσο και με πρόνοιες που σχετίζονται με την Υγεία και συνεπικουρούν την Πολιτεία και κανονίσαμε να επισκεφτούμε αυτές τις δομές, έτσι ώστε και εμείς οι ίδιοι να συμβάλλουμε ως Πολιτεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται", σημείωσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε πως η στήριξη της Εκκλησίας είναι κεφαλαιώδης σε αυτό το έργο, όπως είναι και ο εθελοντισμός όλων μας: "Νομίζω, λοιπόν, ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά βήματα και έτσι θα προχωρήσουμε: Όλοι μαζί", είπε.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]