Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι o COVID-19 θα γίνει ενδημικός με την πάροδο του χρόνου. Ο όρος ενδημικός προέρχεται από την ελληνική λέξη endēmos, που σημαίνει «σε πληθυσμό». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι χώρες θα εισέλθουν σε ενδημική φάση, όσον αφορά τον Κορωνοϊό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, λόγω των διαφορετικών ποσοστών εμβολιασμού και άλλων μεταβλητών.

«Εμφάνιση», «Επιδημία», «Πανδημία» και «Ενδημικό». Είναι οι λέξεις που σύμφωνα με τους ειδικούς καλύπτουν τον κύκλο ζωής της νόσου .

Ένα ξέσπασμα είναι μια αύξηση των περιπτώσεων ασθενειών σε σχέση με αυτό που συνήθως αναμένεται σε μια μικρή και συγκεκριμένη τοποθεσία γενικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι τροφιμογενείς ασθένειες που προκαλούνται από μόλυνση από σαλμονέλα παρέχουν συχνά παραδείγματα αυτού του ξεσπάσματος.

«Επιδημία», «πανδημία» και «ενδημικό» σημαίνουν διαφορετικά πράγματα.
Οι επιδημίες είναι ουσιαστικά εστίες σε διάφορα κράτη χωρίς τους αυστηρούς γεωγραφικούς περιορισμούς . Ο ιός Έμπολα που εξαπλώθηκε σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής από το 2014–2016 ήταν επιδημία.

Η πανδημία είναι μια επιδημία που εξαπλώνεται σε πολλές χώρες και ηπείρους σε όλο τον κόσμο. Πανδημίες προκλήθηκαν από τη γρίπη Α (H1N1) ή την «Ισπανική γρίπη» το 1918, τον HIV/AIDS , τον SARS-CoV-1 και τον ιό Zika.

Τέλος, η κανονική κυκλοφορία ενός ιού σε μια καθορισμένη τοποθεσία με την πάροδο του χρόνου περιγράφει έναν ενδημικό ιό. Η λέξη «ενδημικό» προέρχεται από την ελληνική ένδημος, που σημαίνει «σε πληθυσμό». Ένας ενδημικός ιός είναι σχετικά σταθερός σε έναν πληθυσμό  σε μεγάλο βαθμό.

Οι ιοί μπορούν να κυκλοφορούν ενδημικά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή παγκοσμίως. Ο ιός του ποταμού Ross κυκλοφορεί ενδημικά στην Αυστραλία και τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, αλλά δεν βρίσκεται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Εν τω μεταξύ, οι ρινοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα κυκλοφορούν ενδημικά σε όλο τον κόσμο. Και η γρίπη είναι ένας ενδημικός ιός που παρακολουθούμε για την επιδημία και την πανδημία του.

Με την πάροδο του χρόνου και χάρη στις προσπάθειες της δημόσιας υγείας από τη χρήση μάσκας έως τον εμβολιασμό, η πανδημία θα μπορούσε να εξαφανιστεί όπως η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα - ή θα μπορούσε σταδιακά να γίνει ενδημική.

Οι παράγοντες του ξενιστή, του περιβάλλοντος και των ιών συνδυάζονται για να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι ιοί είναι ενδημικοί ενώ άλλοι είναι επιδημικοί.

Όταν κοιτάμε τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID, βλέπουμε ότι μολύνει ανθρώπινους ξενιστές χωρίς προηγούμενη ανοσία.

Όσον αφορά το περιβάλλον, ο ιός μεταδίδεται καλύτερα στο κρύο, με τη στενή επαφή, σε κλειστούς χώρους με κακό αερισμό.

Κάθε ιός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, από την ταχύτητα αντιγραφής του έως την αντοχή του στα φάρμακα. 

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει ο COVID-19 ενδημική ασθένεια;

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας συμφωνούν επί του παρόντος ότι η COVID είναι εδώ για να παραμείνει και όχι πιθανότατα να εξαφανιστεί σαν ευλογιά. Αναμένουν ότι ο αριθμός των λοιμώξεων θα γίνει αρκετά σταθερός με την πάροδο των ετών με πιθανές εποχικές τάσεις και περιστασιακά μικρότερες εστίες.

Με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο COVID θα γίνει πιο διαδεδομένος μεταξύ των μη εμβολιασμένων νέων ή εκείνων χωρίς προηγούμενη έκθεση στον ιό. Αυτό συμβαίνει με τους κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος. Παρά τις περιοδικές αυξήσεις των φορτίων υποθέσεων κάθε σεζόν ή αμέσως μετά τη χαλάρωση των οικονομικών, κοινωνικών και ταξιδιωτικών περιορισμών, ο COVID τελικά θα γίνει πιο διαχειρίσιμος.

Οι χώρες, ωστόσο, δεν θα εισέλθουν σε ενδημική φάση ταυτόχρονα λόγω διαφόρων παραγόντων συμπεριλαμβανομένων και των ποσοστών του εμβολιασμού. Η διαθεσιμότητα και η διάθεση ενισχυτικών εμβολίων ετησίως ή η εποχή θα επηρεάσουν επίσης την εξέλιξη του ιού. 

Επιπλέον σε μια τοποθεσία όπου η ανοσία εξασθενεί γρήγορα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα ενισχυτικά εμβόλια, ο COVID θα μπορούσε να πάει από την ενδημική φάση πίσω, σε κατάσταση δηλαδή επιδημίας.

Οπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να φτάσουμε σε ένα ασφαλές επίπεδο ενδημικού COVID είναι να εμβολιαστούμε και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και αποστάσεων. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους γύρω μας και προχωράμε μαζί προς μια ενδημική φάση του ιού. 

Πηγές:
weforum.org

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’