Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων (National and Kapodistrian University of Athens MBA) και Φιλοσοφία και Διοίκηση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνουν από κοινού, εκδήλωση με τίτλο «Covid 19: Ιατρική, Φιλοσοφική, και Οικονομική διάσταση μιας Πανδημίας».

Για τη συμμετοχή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει αιτήσεων σε ηλεκτρονική Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου και ώρα 12:00, στο κτήριο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48 και Σίνα).

Θα μιλήσουν οι:

Νίκολας Χρηστάκης
Καθηγητής Πανεπιστημίου Yale      

Ο Νίκολας Α. Χρηστάκης (Nicholas A. Christakis) είναι γιατρός και κοινωνιολόγος που διερευνά τις αρχαίες καταβολές και τις σύγχρονες επιπτώσεις της ανθρώπινης φύσης. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθρώπινης Φύσης (Human Nature Lab) στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου είναι κορυφαίος καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στα Τμήματα Κοινωνιολογίας, Ιατρικής, Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, και Βιοϊατρικής Μηχανικής. Είναι συνδιευθυντής του Ινστιτούτου του Yale για την Επιστήμη Δικτυών. Έχει συγγράψει τα βιβλία «Συνδεδεμένοι» και «Προσχέδιο». Έχει υπάρξει μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Τέλος έχει συμπεριληφθεί  από το περιοδικό Foreign Policy στον κατάλογο των κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως.   

Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος  
Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Μελέτιος Α. Δημόπουλος έλαβε πτυχίο ιατρικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1985. Η μεταδιδακτορική του εκπαίδευση περιελάμβανε ειδικότητα στην Παθολογία στο Royal Victoria Hospital, του McGill University στο Μόντρεαλ του Καναδά και υποτροφία στην αιματολογία/ογκολογία στο MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας. Επί του παρόντος, ο Δρ. Δημόπουλος είναι Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής. Ο Δρ. Δημόπουλος διετέλεσε Αντιπρύτανης της Ιατρικής Σχολής για τα ακαδημαϊκά έτη 2007–2011 και Κοσμήτορας για τα ακαδημαϊκά έτη 2011–2015. Τον Φεβρουάριο του 2015, εξελέγη Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη στη θέση αυτή.

Ο Δρ. Δημόπουλος έχει συγγράψει περισσότερες από 1.160 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, καθώς και πολυάριθμες περιλήψεις και κεφάλαια διδακτικών εγχειριδίων που επικεντρώνονται κυρίως στις δυσκρασίες των κυττάρων του πλάσματος και στους ουρογεννητικούς και γυναικολογικούς καρκίνους. Είναι κριτής σε περιοδικά και έχει υπηρετήσει στις συντακτικές επιτροπές για αρκετά εξέχοντα επιστημονικά έντυπα.

Έχει περισσότερες από 68.000 αναφορές και h-index 115 (ISI, Οκτώβριος 2021). Ο Δρ. Δημόπουλος υπηρετεί στα Επιστημονικά Συμβούλια του International Myeloma Foundation και του International Waldenström's Macroglobulinemia Foundation, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μυελώματος και έχει υπηρετήσει ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της International Myeloma Society (IMS). Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αιματολογίας, της Ομάδας Μελέτης Ελληνικού Μυελώματος και της Ομάδας Μελέτης Βαλκανικού Μυελώματος. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, ο Δρ. Δημόπουλος έχει λάβει το διεθνές βραβείο «Robert A. Kyle» για τη συμβολή του στην έρευνα και την αντιμετώπιση της μακροσφαιριναιμίας (2003), το βραβείο Waldenstrom’s Award της International Myeloma Society (2015) για τη συμβολή του στην έρευνα για την αντιμετώπιση του μυελώματος, το CoMy Excellence Award (2017) και το βραβείο Robert Kyle Lifetime Achievement (2019). Τον Αύγουστο του 2017 του δόθηκε ο τίτλος "Officier dans l 'Ordre des Palmes academiques" (Republique Francaise, Ministere de l' Education Nationale). Τον Μάιο του 2018 εξελέγη ως συνεργαζόμενο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας. Τον Ιανουάριο του 2020 έλαβε το βραβείο MD Anderson Distinguished Alumnus. Τον Φεβρουάριο του 2020 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Επί του παρόντος, ο Δρ. Δημόπουλος είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βοτανικού Κήπου Ιδρύματος Τζούλιας και Αλέξανδρου Ν. Διομήδη και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Σωτήριος Τσιόδρας
Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Είναι Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΠΓΝ «Αττικόν». Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων στη Δημόσια υγεία από λοιμογόνους παράγοντες και υπεύθυνος για τη συνεργασία των ελληνικών υγειονομικών αρχών με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες. Είναι Μέλος της “Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για COVID-19”. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επιδημιολογική επιτήρηση και στην πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων και στην HIV λοίμωξη.

Ανδρέας Παπανδρέου     
Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Π.Μ.Σ Φιλοσοφία και Διοίκηση     

Ο Ανδρέας Α. Παπανδρέου είναι καθηγητής περιβαλλοντικών οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για το Περιβάλλον και την Οικονομία. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Οικονομίας της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Έχει πάνω από 30 χρόνια ακαδημαϊκής εμπειρίας σε διάφορα πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένων του University College London και του Harvard. Οι δημοσιεύσεις και το ερευνητικό του έργο εστιάζουν κυρίως στους τομείς της περιβαλλοντικής οικονομικής, θεσμικής και πολιτικής οικονομικής καθώς και της μικροοικονομικής. Τέλος, είναι συν-επικεφαλής στο Ελληνικό Δίκτυο Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Ιωάννης Υφαντόπουλος 
Ομότιμος Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Ακαδημαϊκός Συντονιστής του University of Athens MBA με ειδίκευση την Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.   

Ο Γιάννης Υφαντόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) (B. Sc.) και Διδάκτωρ (D. Phil.) του Πανεπιστημίου York Αγγλίας. Διετέλεσε Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, σε διαφορετικές Κυβερνήσεις, και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλές Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές Συναντήσεις. Συμμετείχε ως Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς (WHO, World Bank, EC, ILO, OECD, Eurostat κ.α.) ενώ έχει συνεργασθεί με Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών πολλών Πανεπιστημίων της Ευρώπης. Στη συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνονται 280 άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε εξέχοντα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή διαφόρων ακαδημαϊκών περιοδικών και οι μελέτες του έχουν δημοσιευθεί από έγκυρους εκδοτικούς οίκους όπως το Oxford University Press, και το Springer και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ρουμάνικα, Ρώσικα και Αζέρικα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.     

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Φουντουλάκης: Βία, γυναικοκτονίες και πρόσημο φύλου
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Ημερίδα Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024