Άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, ατοπική δερματίτιδα και αλλεργική ρινίτιδα ενδεχομένως μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical and Experimental Allergy.

Ωστόσο δεν είναι πιθανό αυτές οι αλλεργικές νόσοι να προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Στην έρευνα, όσοι είχαν αλλεργικές νόσους είχαν κατά 45% περισσότερε πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη σε σχέση με ανθρώπους χωρίς αλλεργίες.

Επίσης, άνθρωποι με αλλεργίες ήταν κατά 29% πιο πιθανό να έχουν άγχος και κατά 25% πιο πιθανό να έχουν διπολική διαταραχή.

Η Ashley Budu-Aggrey, του  University of Bristol, δήλωσε ότι με παρατήρηση είδαν ισχυρές ενδείξεις για σχέση μεταξύ αλλεργικών νόσων και χαρακτηριστικών ψυχικής υγείας.

Η Budu-Aggrey πραγματοποίησε ανάλυση στοιχείων 1,8 εκατομμυρίων ενηλίκων που είχαν διαγνωστεί με αλλεργικές νόσους γενικά, καθώς και με άσθμα, ατοπική δερματίτιδα και αλλεργική ρινίτιδα.

Aν και είδαν ότι όσοι είχαν αλλεργικές νόσους ήταν πιο πιθανό να έχουν και διαταραχή ψυχικής υγείας, δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι τις διαταραχές τις προκαλούσαν οι αλλεργίες.

Πηγές:
Clinical and Experimental Allergy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’