Αναισθησιολόγοι από τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας μεταβαίνουν εθελοντικά σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και παρέχουν τις υπηρεσίες τους για χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων, καλύπτοντας προσωρινά τα πολύ σημαντικά κενά της συγκεκριμένης ειδικότητας. Η συνδρομή τους είναι καταλυτική για την πραγματοποίηση εκκρεμών χειρουργικών επεμβάσεων, που σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι πολλές εκατοντάδες.

Τρεις αναισθησιολόγοι έχουν εγκατασταθεί την περασμένη εβδομάδα στα νοσοκομεία Σερρών και Δράμας, ενώ άλλοι δύο αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες. Τα νοσοκομεία των δύο γειτονικών νομών, που βρίσκονται στο "κόκκινο" μαζί με άλλες 9 Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας, συνεργάζονται μεταξύ τους με αμφίδρομες μεταφορές ασθενών, καθώς αυτό των Σερρών έχει μετατρέψει τις δέκα κλίνες ΜΕΘ του αποκλειστικά σε ΜΕΘ COVID, σε αντίθεση με της Δράμας που δέχεται μόνο "καθαρά" περιστατικά.

Σέρρες: "Ζωντάνεψαν τα χειρουργεία"

"Ήρθε και ο δεύτερος εξ Αθηνών αναισθησιολόγος, το χειρουργείο ζωντάνεψε, βγαίνει δουλειά, θυμίζει παλαιούς καλούς καιρούς», έγραψε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σερρών, Δημήτρης Μπαλαξής, για να υποδεχτεί με ανακούφιση τον δεύτερο εθελοντή.

Στο δυναμικό του νοσοκομείου υπάρχουν δύο αναισθησιολόγοι (σ.σ. ο ένας είχε τεθεί σε αναστολή αλλά νόσησε και επέστρεψε μετά την ανάρρωσή του). Άλλος ένας υπηρετεί προσωρινά με απόσπαση από τον Άγιο Παύλο της Θεσσαλονίκης, ενώ για τις επόμενες 3 εβδομάδες θα συνδράμουν οι δύο εθελοντές από την πρωτεύουσα. Η ενίσχυση θα βοηθήσει στο να γίνουν ορισμένα από τα εκατοντάδες εκκρεμή χειρουργεία και να αποσυμφορηθεί η σχετική λίστα.

Όπως λέει στο iatronet ο πρόεδρος των Εργαζομένων του νοσοκομείου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Γιάννης Αγοραστός (φωτογραφία), παρά τις τονωτικές «ενέσεις» η κατάσταση παραμένει δραματική λόγω υποστελέχωσης και αναστολών εργασίας. "Παρόλο που βγήκαν σε αναστολή 125 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, έχουν καλυφθεί μόνο η καθαριότητα και η φύλαξη. Πενήντα νοσηλευτές είναι σε αναστολή, αριθμός τεράστιος για ένα επαρχιακό νοσοκομείο. Έχουμε συγχωνεύσεις και συλλειτουργίες κλινικών γιατί δεν επαρκεί το νοσηλευτικό προσωπικό", σημειώνει. Σε ό,τι αφορά την COVID-19, η ΜΕΘ, που φιλοξενεί αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού, είναι μονίμως γεμάτη και μόλις αδειάζει μια από τις 10 κλίνες καταλαμβάνεται αμέσως. Στις τρεις κλινικές COVID-19, συνολικής δυναμικότητας 40 κλινών, νοσηλεύονται 25 ασθενείς.

Δράμα: Απέμεινε μόνο μία αναισθησιολόγος

Συνολικά σε περιφερειακά νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ μεταφέρονται 5 αναισθησιολόγοι από την Αθήνα. Στην αρχή της εβδομάδας η διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου (φωτογραφία), υποδέχτηκε την πρώτη αναισθησιολόγο από τον Ευαγγελισμό. "Τη στιγμή που η χώρα στο σύνολό της δίνει μία διαρκή μάχη και ο καθένας από τη θέση του θέτει σε προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον μέσα από πράξεις που ενισχύουν τη συλλογικότητα, η ανταπόκριση από ιατρικό προσωπικό για ουσιαστική αρωγή στους ασθενείς και στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Νοσοκομείου μας, είναι γεγονός", δήλωσε.

Όπως είπε στο iatronet η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε (φωτογραφία), στο νοσοκομείο έχει απομείνει μόνο μία αναισθησιολόγος. Από τα νοσοκομεία Καβάλας και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης πηγαίνουν ανά διαστήματα άλλοι δύο για 1 - 2 εφημερίες τη φορά, ενώ συνδράμει και ένας ιδιώτης από την Καβάλα, εκτός από την εθελόντρια που έφτασε για λίγες μέρες από τον Ευαγγελισμό.

Την ώρα που η μακεδονική πόλη βρίσκεται στο "κόκκινο" και αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων και απωλειών σε αναλογία πληθυσμού, αλλά και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, το νοσοκομείο της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης.

Με ανακοίνωσή της πριν από λίγες μέρες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, πως επί συνόλου 11 οργανικών θέσεων παθολόγων είναι καλυμμένες μόνο οι 4, εκ των οποίων ο ένας γιατρός έχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αποτέλεσμα είναι ο μοναδικός εφημερεύων ειδικός παθολόγος να είναι υπεύθυνος ταυτόχρονα για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, για το Παθολογικό ΤΕΠ (το νοσοκομείο έχει καθημερινή γενική εφημερία), για τους νοσηλευόμενους στην "άτυπη" κλινική COVID και για το ΤΕΠ ύποπτων κρουσμάτων.

Απαντώντας η διοικήτρια έκανε γνωστό πως εκτός των 4 ειδικών παθολόγων στο Παθολογικό Τμήμα υπηρετούν και 2 πνευμονολόγοι, καθώς και 14 ειδικευόμενοι γιατροί.

Από το 2016 έχουν προκηρυχθεί συνολικά 11 θέσεις παθολόγων εκ των οποίων οι 7 κατέστησαν άγονες και δύο είναι υπό προκήρυξη. Η κ. Καρατζόγλου διαβεβαιώνει ότι όλα τα θέματα γνωστοποιούνται και επιλύονται χωρίς καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να μην τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας στην παροχή υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων