Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί ενδεχομένως να είναι όπλο ενάντια στη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Νέα έρευνα δείχνει ότι η φροντίδα των δοντιών και των ούλων μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης- ιδιαίτερα αν κάποιος έχει καρδιακή νόσο.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ φτωχής στοματικής υγιεινής και αυξημένης φλεγμονής και καρδιακής νόσου, και η ένταση της COVID-19 έχει επίσης συνδεθεί με φλεγμονώδη αντίδραση.

Ο Dr. Ahmed Mustafa Basuoni, δήλωσε ότι στοματικοί ιστοί δρουν ως ρεζερβουάρ για τη νόσο αναπτύσσοντας υψηλό ιικό φορτίο στη στοματική κοιλότητα. Επομένως, συνιστά τη διατήρηση της στοματικής υγείας και τη βελτίωση μέτρων στοματικής υγιεινής, ιδιαίτερα κατά τη λοίμωξη με COVID-19.

Οι ερευνητές εξέτασαν 86 Αιγύπτιους ασθενείς με καρδιακή νόσο και επιβεβαιωμένα θετικό αποτέλεσμα σε PCR test.

Πληροφορίες συλλέχτηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αρχείων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι φτωχή στοματική υγιεινή συνδεόταν με πιο σοβαρή COVID-19 και μακρύτερο χρόνο ανάρρωσης.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί σε συνέδριο των American College of Cardiology, Egyptian Society of Cardiology και ACC Egypt Chapter.

Tα ευρήματα, που θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν, υποδεικνύουν ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να είναι επιπλέον παράγοντας κινδύνου για ασθενείς με καρδιακή νόσο που μολύνονται από COVID-19.