Η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης καλύπτει υγειονομικά μια περιοχή ευθύνης με 14 νοσοκομεία και συνολικό πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η συγκεκριμένη ΥΠΕ, στο χρονικό διάστημα από τις 12 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Οκτωβρίου (29 ημέρες) καταγράφηκαν στα συγκεκριμένα νοσοκομεία 209 θάνατοι από κορωνοϊό. Οι 195 από τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή (93,3%) ήταν ανεμβολίαστοι, έναντι 14 εμβολιασμένων.

Στο σύνολο της χώρας, κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 956 θάνατοι από κορωνοϊό. Από μια αναγωγή των στοιχείων προκύπτει πως το 21,9% των θανάτων σημειώθηκε στη συγκεκριμένη ΥΠΕ, που αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας. Αναλογικά, οι θάνατοι στη Βόρεια Ελλάδα ήταν περίπου κατά 45% περισσότεροι από ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Το γεγονός συνδέεται αναμφίβολα με τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, που σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες κινείται αρκετά κάτω από το 50%.

Μ. Γκάγκα: "Μάς φοβίζει η εμβολιαστική κάλυψη σε κάποιες περιοχές"

Συγκεκριμένες περιοχές έχουν μπει στο επίκεντρο της προσοχής των υγειονομικών υπηρεσιών και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση των εμβολιασμών σε αυτές, με έμφαση στις μεγαλύτερες και πιο ευάλωτες ηλικίες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει ξεκινήσει από την Κυριακή έναν μαραθώνιο επισκέψεων στους "κόκκινους" νομούς της Βόρειας Ελλάδας, έχοντας διαδοχικές συσκέψεις με τις διοικήσεις των δύο Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων και τοπικών φορέων.

Σε δηλώσεις της από την Κατερίνη δεν έκρυψε την ανησυχία της: "Μάς φοβίζει η εμβολιαστική κάλυψη σε κάποιες περιοχές. Βλέπουμε τους θανάτους καθημερινά. Βλέπουμε τις εισαγωγές και τις νοσηλείες. Δεν είναι αστείο", είπε, αφού πρώτα ενημερώθηκε για την ισχυρή πίεση που δέχεται το νοσοκομείο της μακεδονικής πόλης, τόσο σε COVID όσο και σε non COVID περιστατικά.

Η Πιερία είναι από τις Περιφερειακές Ενότητες με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη σε ολόκληρη τη χώρα, με μόλις 43,2% του πληθυσμού της να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και στις Π.Ε. Κιλκίς (41,69%) και Δράμας (43,25%), τις οποίες επίσης επισκέφθηκε η αναπληρώτρια υπουργός.

Σήμερα, ξεκινά ένα τριήμερο περιοδειών κινητών μονάδων εμβολιασμού σε 7 Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ως την Πέμπτη, τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, με την υποστήριξη της 3ης και 4ης ΥΠΕ θα καλύψουν συνολικά 48 χωριά των νομών Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Σερρών, Δράμας,, Ξάνθης και Φλώρινας. Επί τόπου θα βρεθεί και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι νοσηλείες σε Μακεδονία - Θράκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, στα 28 νοσοκομεία ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται συνολικά 594 ασθενείς σε απλές κλινικές COVID-19. Εξ αυτών οι 481 είναι ανεμβολίαστοι (81%) και 113 εμβολιασμένοι.

Στις ΜΕΘ COVID-19 νοσηλεύονται 125 ασθενείς, εκ των οποίων οι 115 είναι ανεμβολίαστοι (92%) και 10 εμβολιασμένοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο