Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος COVID-19 από τις επιφάνειες που αγγίζει στα παντοπωλεία είναι ελάχιστες, αναφέρει έρευνα από τον Καναδά.

Ερευνητές του University of Guelph στο Οντάριο, συνέλεξαν 957 δείγματα σε 4 μέρες, σε διάστημα ενός μηνός. Κανένα δείγμα δεν βρέθηκε θετικό για την COVID-19.

Η έρευνα δηλαδή, έδειξε ότι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως το χερούλι του καλαθιού ή της πόρτας του ψυγείου θα πρέπει να είναι ασφαλή στην αφή, σε μαγαζιά που ακολουθούν καλά πρωτόκολλα καθαριότητας.

Η Dr. Maria Corradini, πιστεύει ότι καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας τις επιφάνειες επαφής μαζί με χρήση μασκών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης από επιφάνειες των μαγαζιών τροφίμων στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα όχι μόνο από τα χερούλια των καροτσιών και των καλαθιών αλλά και από τα ταμεία και τα χερούλια των ψυγείων.

Στη συνέχεια έκαναν τεστ PCR.

Δεν είχε σημασία τι ώρα της ημέρας έκαναν την εξέταση ή αν το μαγαζί ήταν σε πόλη ή προάστιο. Κανένα από τα δείγματα δεν βρέθηκε θετικό.

Η Corradini δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αν τα μαγαζιά ακολουθούν κανόνες υγιεινής και παρακολουθούν την υγεία του προσωπικού τους, ο κίνδυνος έκθεσης από επιφάνειες που αγγίζονται συχνά εντός ενός σούπερ μάρκετ είναι χαμηλός.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Current Research in Food Science.