Άνθρωποι με διαταραχές ψυχικής υγείας είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ύπνου σε σχέση με όσους δεν έχουν διαταραχές ψυχικής υγείας, αναφέρει έρευνα στο PLOS Medicine.

Ενήλικες με σοβαρή κατάθλιψη καθώς και άγχος, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, έτειναν να κοιμούνται πιο αργά και να ξυπνούν επίσης πιο αργά σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοιες νόσους.

Επίσης, όσοι είχαν ψυχική νόσο είχαν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα ύπνου, δηλαδή κοιμόνταν λιγότερο καλά και ξυπνούσαν πιο συχνά.

Ο Michael Wainberg, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με ψυχική νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους έτειναν να έχουν αλλαγές στον ύπνο- συνήθως προς το χειρότερο.

Αυτό ίσχυε για τις 4 κατηγορίες διαγνώσεων στις οποίες εστίασε και για σχεδόν κάθε παράμετρο ύπνου που εξέτασε.

Ο Wainberg ανέλυσε στοιχεία επιταχυνσιόμετρου 89.000 ανθρώπων, 43 έως 79 ετών, περίπου 25.000 εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με 1 από τις 4 νόσους.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φορούν στον καρπό τη συσκευή που μετρά την κίνηση, για 7 ημέρες.

Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν επίσης πότε πήγαιναν για ύπνο και πότε ξυπνούσαν, ενώ αξιολογούσαν και την ποιότητα ύπνου.

Συμμετέχοντες με διαταραχές ψυχικής υγείας πήγαιναν για ύπνο έως 2 ώρες πιο αργά έναντι όσων δεν είχαν διαταραχές. Επίσης ξυπνούσαν περίπου 1 ώρα αργότερα και κοιμόνταν περίπου 50 λεπτά περισσότερο.

Ωστόσο, όσοι είχαν διαταραχές ψυχικής υγείας επίσης έτειναν να ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα, να χρειάζονται περισσότερους υπνάκους την ημέρα και να έχουν μεγαλύτερη διακύμανση στην ώρα που πήγαιναν για ύπνο και στη διάρκεια ύπνου σε σχέση με όσους δεν είχαν αυτές τις διαταραχές.

Ο Wainberg, δήλωσε ότι η σχέση ύπνου και ψυχικής υγείας είναι αμφίδρομη. Ο φτωχός ύπνος συμβάλλει στη φτωχή ψυχική υγεία και η φτωχή ψυχική υγεία συμβάλλει σε κακό ύπνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;