Με την πληρότητα στις διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη να αγγίζει το 100% και τα περιστατικά να μεταφέρονται σε γειτονικούς νομούς, αλλά ακόμα και μακρινές πόλεις όπως τα Γιάννενα, ο προβληματισμός εντείνεται για τη δυνατότητα του συστήματος να ανταποκριθεί στην πίεση του χειμώνα, τόσο για COVID όσο και για μη COVID περιστατικά.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία), ανέβηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου και να αναδείξει με αριθμούς το ζήτημα, που λόγω έλλειψης περιοριστικών μέτρων διαφοροποιεί σημαντικά το τέταρτο κύμα της πανδημίας από τα προηγούμενα.

Όπως είπε, την περασμένη άνοιξη, στην διάρκεια κορύφωσης του τρίτου κύματος, η Θεσσαλονίκη είχε σε λειτουργία 193 κλίνες ΜΕΘ COVID και άλλες περίπου 40 non COVID. Σήμερα λειτουργούν μόλις 75 κλίνες εντατικής για κορωνοϊό και άλλες 75 για άλλα περιστατικά. Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον ίδιο, λειτουργούν συνολικά 100 κλίνες ΜΕΘ COVID, έναντι 250 στο τρίτο κύμα.

"Σήμερα, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει σε οριακή λειτουργία με το ¼ της κίνησης του Μαρτίου και Απριλίου", είπε, προσθέτοντας πως παρόλα αυτά διέκρινε έναν εφησυχασμό από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που διαπίστωσε από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού, Μίνας Γκάγκα, κατά την περιοδεία της στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες.

Μιλώντας στο iatronet, ο κ. Γιαννάκος εξήγησε τους λόγους που διαφοροποιούν τη σημερινή εικόνα από αυτή των προηγούμενων εξάρσεων. "Η κοινωνία είναι ανοιχτή και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες νοσηλείας γενικών περιστατικών. Ο κόσμος δεν είναι κλεισμένος στο σπίτι όπως στα προηγούμενα κύματα. Θα έχουμε εξάρσεις γρίπης και άλλων νοσημάτων, όπως επίσης τροχαίων ατυχημάτων που θα χρήζουν αντιμετώπισης. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε COVID όπως την άνοιξη, ενώ και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει επαρκή αριθμό ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ για να καλύψει τις ανάγκες", είπε.

Ήδη, πρόσθεσε, στο ΑΧΕΠΑ, στο Παπανικολάου και αλλού έχει συμβεί να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ και να περιμένουν ως και ένα 24ωρο προκειμένου να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη. "Δεν έχουμε φτάσει στις 3 και 5 μέρες αναμονής όπως στα προηγούμενα κύματα, αλλά αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως το σύστημα άρχισε να πιέζεται ξανά", σημείωσε.

Ο ίδιος απέδωσε την κατάσταση και στην απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, που εντάθηκε λόγω των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών. "Έχουν τεθεί σε αναστολή 750 συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι 230 είναι εξειδικευμένο και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ. Αυτοί δεν έχουν αντικατασταθεί", είπε και ζήτησε να επανέλθουν στα νοσοκομεία, με την υποχρέωση διενέργειας δύο rapid tests την εβδομάδα. "Πρέπει να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ, είναι επιτακτική ανάγκη. Ακόμα κι αν υπάρχει σταθεροποίηση στα περιστατικά κορωνοϊού, θα έχουμε πίεση από γενικά περιστατικά. Έχουν αρχίσει άνθρωποι να μένουν πάλι εκτός ΜΕΘ. Είναι κρίμα από τον Θεό", ανέφερε και πρόσθεσε: "ρωτώ εγώ, ένας ανεμβολίαστος που θα ήταν στην κλινική κορωνοϊού, ποιον θα κόλλαγε; Τον ασθενή που έχει κορωνοϊό";

Επικεφαλής ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ: Τα σχέδια επικαιροποιούνται συνεχώς

Στο συντονιστικό κέντρο Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, που έχει σε 24ωρη βάση την εποπτεία και τον συντονισμό λειτουργίας των εφημεριών συνολικά 28 νοσοκομείων σε Μακεδονία και Θράκη, το έργο της εξεύρεσης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχει δυσκολέψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο iatronet η διευθύντρια του Κέντρου, Τζίνα Λεπτοκαρίδου – Λακασά (φωτογραφία), δεν κρύβει πως η πίεση έχει αυξηθεί, αλλά όχι όπως λέει στα επίπεδα του τρίτου και ιδιαίτερα του δεύτερου κύματος. Η ίδια διαβεβαιώνει πως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής περαιτέρω αύξησης, που μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, εφόσον χρειαστεί.

"Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 είναι λιγότερες από τα προηγούμενα κύματα γιατί τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και τις ανάγκες των άλλων περιστατικών", είπε και πρόσθεσε: "Υπάρχει σχέδιο αύξησής τους σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με τον οποίο υπάρχει ήδη συνεργασία. Τα σχέδια επικαιροποιούνται συνεχώς ανάλογα με τις συνθήκες", ανέφερε.

Στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης οι νέες εισαγωγές επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30, αριθμός αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά μακριά από τις 70 εισαγωγές που έφτανε στις προηγούμενες περιόδους έξαρσης.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, είναι καλυμμένες σχεδόν στο σύνολό τους σε όλα τα νοσοκομεία, καθώς μόλις απελευθερώνεται ένα κρεβάτι καλύπτεται σε ελάχιστο χρόνο. Τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από υγειονομικούς, χρειάστηκε να διακομιστεί περιστατικό ακόμα και στα Γιάννενα, που ανήκουν στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, εκτός περιοχής ευθύνης του Συντονιστικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας.

Το πρωί της Τετάρτης το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έκλεισε την εφημερία με καλυμμένες και τις 15 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, δίνοντας τη σκυτάλη στο Παπαγεωργίου, με πλήρεις τις 11 διαθέσιμες κλίνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο Υγειονομικών Περιφερειών Μακεδονίας και Θράκης (3ης και 4ης), την Τετάρτη νοσηλεύονταν συνολικά 129 διασωληνωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 115 ανεμμβολίαστοι. Σε απλές κλίνες COVID νοσηλεύονταν συνολικά 560 ασθενείς, εκ των οποίων οι 452 δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις