Πολλαπλές είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στο αναπνευστικό όσων έχουν νοσήσει από CoViD-19. Τα συμπτώματα της "long CoViD" δεν περιλαμβάνουν μόνον σκλήρυνση του πνεύμονα. Μπορεί να εκδηλώσουν και στενώσεις της τραχείας, που οδηγούν σε αναπνευστική δυσχέρεια.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο Iatronet ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Γρηγόρης Στρατάκος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 6ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Βρογχολογίας και Επεμβατικής Πνευμονολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για μία διεθνή επιστημονική εκδήλωση, η οποία φιλοξενείται φέτος από τη χώρα μας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατάκο, στο συνέδριο αναλύονται όλες οι πρόσφατες εξελίξεις στην επεμβατική Πνευμονολογία, χάρη στις οποίες παρέχονται δυνατότητες θεραπευτικής προσέγγισης σε μία σειρά από σοβαρά νοσήματα, όπως λοιμώξεις και  καρκίνος.

Αναφερόμενος στο θέμα της εποχής - την πανδημία - ο καθηγητής τονίζει πως το βρογχοσκόπιο μπορεί να προσφέρει τα διαγνωστικά υλικά, με τα οποία θα εντοπιστούν οι παθογενείς παράγοντες: "Είτε σε απλή κλίνη CoViD, είτε σε ΜΕΘ CoViD νοσηλεύεται ο ασθενής, μπορούμε να λάβουμε υλικό από το σημείο του πνεύμονα στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη", σημειώνει.

CoViD-19

Σε σχέση με τις επιπτώσεις της πνευμονίας που προκαλεί ο SRAS-COV 2, ο κ. Στρατάκος επισημαίνει πως μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνιες συνέπειες από τη λοίμωξη: "Ανακαλύπτουμε long CoViD έπειτα από νοσηλεία, με σκλήρυνση πνεύμονα και μείωση της ελαστικότητάς του. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς έχουν ανάγκη από χορήγηση οξυγόνου. Παρατηρούμε, ωστόσο, και στενώσεις της τραχείας, δύο ή τρεις μήνες μετά τη νοσηλεία, οι οποίες δυσκολεύουν την αναπνοή. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα με διάνοιξη ή ενδοπροθέσεις (stents)".

Σε σχέση με την Επεμβατική Πνευμονολογία, ο καθηγητής τονίζει πως μπορεί να συμβάλει στο να αποφευχθούν μία σειρά από μεγάλες επεμβάσεις, καθιστώντας ελάχιστα παρεμβατική τη θεραπευτική προσέγγιση.

Καρκίνος πνεύμονα

Ο κ. Στρατάκος δίνει έμφαση στον καρκίνο του πνεύμονα, λέγοντας πως απαιτείται έγκαιρη διάγνωση, καθώς αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στους άνδρες και τη δεύτερη στις γυναίκες.

Η Επεμβατική Πνευμονολογία - σημειώνει - μπορεί να δώσει έναν προσυμπτωματικό έλεγχο, ο οποίος δεν υπάρχει έως τώρα. Ο εντοπισμός της βλάβης στον πνεύμονα με την αξονική τομογραφία απαιτεί ενδοσκοπική παρέμβαση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι παθολογική ή όχι.

"Τεχνικά, είναι μία μεγάλη πρόκληση το πώς θα φτάσει ένα εργαλείο στην άκρη του πνεύμονα", αναφέρει ο καθηγητής, για να διευκρινίσει: "Μπορούμε να κάνουμε μία σειρά από παρεμβάσεις, όπως η κατευθυνόμενη πλοήγηση μέσα στους βρόγχους του πνεύμονα, σαν μία μορφή GPS. Υπάρχει ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση και μπορούν να εφαρμοστούν ενδοβρογχικοί υπέρηχοι".

Το πρόβλημα - λέει - είναι πως οι τεχνολογίες αυτές δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα και δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία στη χώρα μας. Στις ΗΠΑ, αποζημιώνονται όπως και το τεστ Παπ μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα