Σε εξέλιξη βρίσκονται - από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα - κλινικές και προ-κλινικές μελέτες για τη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις.

Η ισραηλινή επιστημονική ομάδα της Tikun Global διεξάγει μελέτες σκευασμάτων κάνναβης, από τις οποίες φαίνεται πως επιβεβαιώνεται η προοπτική της φαρμακευτικής κάνναβης ως θεραπευτικό μέσο για πλήθος παθήσεων, όπως το πάρκινσον, η νόσος του Crohn, η ινομυαλγία, ο αυτισμός, οι κινητικές διαταραχές, το σύνδρομο Tourette.

Η φαρμακευτική κάνναβη χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση σπάνιων μορφών επιληψίας σε παιδιά και ενήλικες, μειώνει τη σπαστικότατα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ενδείκνυται στην πρόληψη και αντιμετώπιση ναυτίας ή και εμετών λόγω χημειοθεραπείας, στην ανορεξία και στην απώλεια  βάρους των ασθενών με σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου και στην ανακούφιση ασθενών σε τελικά στάδια  καρκίνου.

Για περισσότερα από 3.000 χρόνια, η φαρμακευτική κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους πολιτισμούς για θεραπευτικούς σκοπούς με ποικίλους τρόπους. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σε ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών, γεγονός που αποδεικνύει τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Η κάνναβη είναι γένος φυτών που ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα. Η φαρμακευτική κάνναβη αναφέρεται στη χρήση του φυτού της κάνναβης για την παρασκευή φαρμάκων για συγκεκριμένες παθήσεις και ασθένειες, ενώ καλλιεργείται και παρασκευάζεται κάτω από ορθές πρακτικές και σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα νομιμοποιήθηκε το 2017, ενώ η καλλιέργεια, η επεξεργασία, η εμπορία και η εξαγωγή της νομιμοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, με σκοπό τη διάθεσή τους για ιατρικούς καθαρά σκοπούς και την εξαγωγή τους σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

ΕΟΦ

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητούν από τις εταιρείες να περιλαμβάνουν στα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους τα εξής στοιχεία για τις ιατρικές και θεραπευτικές χρήσεις:

  • Πρόληψη και αντιμετώπιση ναυτίας ή/και εμέτων, από τη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
  • Νευροπαθητικός πόνος, καρκινικός πόνος, επιμένων άνω των τριών μηνών, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε άλλα θεραπευτικά σχήματα ή παρεμβάσεις ή όταν τα διαθέσιμα για την αντιμετώπισή του θεραπευτικά σχήματα δεν γίνονται καλά ανεκτά ή αντενδείκνυνται για τον συγκεκριμένο ασθενή.
  • Σπαστικότητα και πόνος σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Όπως αναφέρουν, η συνταγογράφηση του τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής.

Ειδικοί πληθυσμοί

Για τη χρήση του τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, οι ειδικοί του ΕΟΦ διευκρινίζουν τα ακόλουθα:

  • Η χορήγηση  αντενδείκνυται σε παιδιά και έφηβους.
  • Η χορήγηση σε ηλικιωμένους ασθενείς πρέπει να γίνεται με προσοχή.
  • Η χορήγηση σε ασθενείς με νεφρική - ηπατική δυσλειτουργία πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Συνιστούν, τέλος, τον προληπτικό έλεγχο της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, καθώς και τον περιοδικό έλεγχο κατά τη χορήγηση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας